[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
LM
呢個post 點解會咁多非dse 數
因為9成都非DSE人
數學系表示 唔好俾dse數呃咗入黎數學系
數學系啲數有趣過DSE好多
我理解係其實呢度係兩個function嘅difference.
t tends to zero , fx and gx both tends to infinity (dne)
但 fx-gx唔一定跟住dne,個difference 可能隨住兩個function之間嘅convergent rate 接近一個穩定值,咁個穩定值就係個limit,就好似一堆tends to zero嘅sequence form出嚟嘅series sum都唔一定係零咁

呢個只係好intuitive嘅解釋,如果要好正經咁證明就要搬啲epsilon delta出嚟
嗯 我大概明 (頂你 上個月問完 你一個月後先答
BTW我之前自己學左series 但居然係哩啲中學數會load唔到
學個時冇理到啲細位 之後冇學返 就變左咁
有問題想問下
依家學緊linear approximation
睇返係taylor series 頭幾頂
但佢可以直接係first principal 直接移項就出到
即係f(x) ≈ f(x0) + f‘(x0)(x- x0)

但我上網睇仲有二階近似 用parabola去近似
條式係咁(又係taylor series 頭幾頂

但我想問可唔可以唔用taylor series
出到二階近似條式?(只用first principal係咪冇可能?
咪就係拎Taylor series order 0 去到order 2嘅term囉
自膠 睇錯問乜
應該要爆開second derivative嘅定義
所以想知有冇其他方法出到條式
因為我見order 0 到order 1 個個都可以唔用Taylor series出到
頂 原來咁就出到
thanks
啱啱得閒
用 f''(x)=[f'(x)-f'(a)] /x-a
爆左落linear approximation
但發現原來唔work
order 2 個位會差個1/2

上網發現有人有差唔多嘅問題
https://math.stackexchange.com/questions/2780981/intuition-behind-quadratic-approximation
有冇高手講下
可以諗下fundamental theorem of calculus:
If F(x) is the anti derivative of f(x),

換下symbol, 就變

呢個先啱
thanks 兩位
但我太廢同太蠢
暫時未到睇得明個個level
midterm有條mc題想問下
f(x)=x+sinx+cosx
要你搵f^(-1)'(3)
f^(-1)(x)係 inverse function
然後要求佢係3嘅slope
想問點計

我考個時諗緊係咪要用newton method
定sub 啲choice入去 求個x
dx/dy = 1/(dy/dx)
直接計就計到咩
我用開1/[f'(f^-1(x))]條式
但唔知(f^-1(x)係幾多
頂 突然明左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞