[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
即係我要滿分
淨係覺得longman有用🤔
不過之前最近果場都要輸四個馬位
做數好唔小心
成日抄錯數
題目寫1我會抄咗做0.1
點算好
Check卷第一件事就係check有無抄錯數
搭單問下
有無人知依家dse physics e1 係咪唔會再問v=hd呢條式
出面無physics post
Why?中大effective又貼市又夠變化,唔係一味難。
咁撚唔開讀E1
利申4個讀晒 E4滿分但係唔記得晒
你係咪上年physics post一個鐘入面做曬四份卷個個痴線佬
對astronomy興趣多啲 同埋學校都係開呢個elective
唔係,對phy嘅認到去到AL Level only
想問下圈住果度點解會多左個負號?
因為x positive係outward pointing嘅direction
但係個gravitional force係inward pointing
所以要負
係咁既話點解左邊唔洗負...
總之淨係一邊有負
我會覺得搬個負去左邊會比較make sense
x outward係正,所以d^2x/dt^2都係outward係正
F=ma (as vector)
-|F|=ma (淨係睇條線 passing through origin and x, take outward 做正)
咁應該明...
Thx
There are 5 women and 5 men at party.In how many ways can they paired into 5 couples?(Ans:120)
想問下思路係點?
5!
你當有5男
開頭有5條女
揀完一條女仲有4條女
如此類推
所以係5x4x3x2x1=5!=120
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞