[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
應好多同學仔要求
增設一個ig 方便聯絡同share 考試資訊
ig name : chemathsbob

當然有ig 並不等如唔用telegram
只係雙管齊下
telegram繼續有3個人答大家問題
ig 用黎比我share 我既東西
要問問題 同學仔任意揀一個都得

ig第一個post 經出左
係關於一個 黃色免費補習平台 ,入面全部都係有心有力既黃色手足
佢地已經出左第一個數學mock
online做, 即時做, 即時批改, 即時feedback
名: standbyu.maths
佢地仲有chem 的 : standbyu.chem

我相信佢地既目的 同我搞既 免費課程 一樣
都係想幫返咁多位 同學&手足
我認為身為學生既你
如對政府/現況不滿
唯一辦法就係努力將知識填滿自己個腦
第二日先有機會走入政府入面將佢瓦解
如果唔係, 第時只可能會成為另一批毅進仔
m1 19年係痴咗線
要93分先5**
想core同M2都有星星讀enrichment
但依家兩科都on99, 唔知點上好
應好多同學仔要求
同學可以subsribe左先
整埋個尾就可以陸續分享考試tips & skills

只係雙管齊下

ig第一個post 經出左
係關於一個 黃色免費補習平台 ,入面全部都係有心有力既黃色手足
佢地已經出左第一個數學mock
online做, 即時做, 即時批改, 即時feedback
名: standbyu.maths
佢地仲有chem 的 : standbyu.chem

我相信佢地既目的 同我搞既 免費課程 一樣
都係想幫返咁多位 同學&手足
我認為身為學生既你
如對政府/現況不滿
唯一辦法就係努力將知識填滿自己個腦
第二日先有機會走入政府入面將佢瓦解
如果唔係, 第時只可能會成為另一批毅進仔
應好多同學仔要求
同學可以subsribe左先
整埋個尾就可以陸續分享考試tips & skills

只係雙管齊下

2019 好快過去
距離考試日子越黎越近
各位同學,
加油
有冇人知點樣分幾時用greens / strokes/ divergence theorem
純粹好奇,有冇人知 DSE 2019 Core Paper 1 Q17b 答案係一條綫定兩條綫?
1條
連個 syllabus 都當 external angle bisector 唔存在

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/ma/curr/jsmc2017_e.pdf
Learning Objective 24.1 嘅 Remark:
if a point lies on the angle bisector, then it is equidistant from the two sides of the angle, and the converse
part A2可以點操?
係咪狂做pp就ok?
目標4

想請教下各位老屎忽哩題
咁條題有個hint就好簡單
如果佢唔比上面個hint你地
你地個思路會係點?
係咪都係自己develop個hint出嚟?
想問下大家呢條係點樣
Find the value of the continued fraction [0;a,b].
1/(a+1/b))
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞