[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
square both sides 之後先 d 會好少少
2x4x3x4x3?
2C1 x 4C2 x 6C2 ?
sor 要乘2!乘2!
因為要次序
用P嘅話係2C1x4P2x6P2
(Ans of (a))*3/7
7093 被列入戰略物資
https://lih.kg/1882208
probability = number of favourable outcomes/number of possible outcomes
Fix咗第一個人,咁第二個人有7個位坐但得三個係同一行
應該係4C2x6C2x2
因為你幫指定兩個人係一行搵兩個位=4C2
幫淨低兩個搵兩個位=6C2
上下兩行都要計一次= x2
sorry係4P2同6P2

DSE雞點諗哩啲?
睇完ans 發現好撚簡單
但驚自己諗唔到(因為我原本都唔知點入手哩題好
DSE雞當然會答你out-c啦
我指DSE升上去個啲
唔係好明一開始個mindset要點做
正常唔係用MVT咩
學過就識 同係咪DSE升上去有咩關係
sor 我太廢
大概認到幾時用到嘅
希望到時諗到

BTW啲微分theorem雖然都叫易明
但原來勁撚煩
果然都係積分>微分
好大概咁講 MVT係證明inequality其中一個有效手段
原因在於
MVT個statement係 f(b)-f(a)=f'(c)*(b-a) for some c in (a,b)
你通常都唔知c嘅值
但你知道c嘅range係a<c<b
於是你有可能求到f'(c)嘅range
換句話講 MVT 好大機會提供到一啲inequality形式嘅資訊
其實都幾得意
幾條看似廢話嘅theorem
原來咁有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞