人生有咩值得開心

840 回覆
250 Like 6 Dislike
不如你試下試多D新野
邊有人一出世就知道自己想點
哈哈 巴打你明的

冇錯呀 而家大家各方面都充滿無力感
更加要自己探索一下安慰下心靈
笑撚左
btw 我都覺
我明 我屋企人走左之後 我已經唔識開心 都唔覺人生有咩係有價值 點傾都唔會有人明 大家都係想迫你唔好唔開心 唔好咁負面
個種冇安全感 又唔識開心既孤單 係冇人了解到 了解完都幫唔到 只會愈幫愈孤單感重
所以到頭來都係自己解決 去諗通
我係由老豆老母分開左之後就成個人變哂
到依幾年先開始定左 我先開始好小小
不過都係有咩都自己搞掂
廢柴家姐仲要我養埋佢 入佢個街 五十歲老姑婆
呢到呀
感情要嚟既時候就會好自然發生
一想起戰亂破壞了文明 我怎可以沒知覺
告訴我幸好這裡沒飢荒 難道便可快樂
唔好放棄,加油呀
I know that feel bro
Thank you 我可以參考下
我係咪應該去讀下digital marketing 順便增值下自己
其實我最需要填補既係心靈
呢場革命應該唔會係一時三刻就完到
無需要快樂
驚死有無搞錯
其實當你無諗得太遠,或者咁講,當你將自己未來好遠既目標set做好夢幻/唔具體,你個人就會無咁壓抑。

多d專注落當刻做緊既嘢,用最短時間搵到最多既成功感,咁你個人就會比較樂觀,起勁,自然做咩都落力同成功。

例如我自己幾乎每日都會做gym,我唔會諗「係咪以後就要做gym做到死果日」,反而係專注每一次,或者每個week要點做,每當做完我都會好有成功感,覺得自己比好多人優秀,個人就會好有正能量,會好想做其它嘢。反之,如果一開始就將d嘢有咁details諗到咁details,只會物極必反,一開始就要將自己之後既人生全部仔細地規劃/展望一次?咁樣只會令自己更嘴喪更頹廢無助。
不嬲叫開城大
中大就叫暴大
不要和抑鬱症病人說「你已經很幸福了」、「要學會知足」、「不要去想那些不開心的事」。雖然知道你們關心,但真的覺得可笑。要是我能自己控制到自己「不去想不開心的事」,我一開始就不會去想了。當不開心像毒藥一樣蔓延在你身體每滴血液,你連要去找事情分散注意力分散不開心的動力都沒有。不要和我說我已經很幸福了,我知道啊,我生活在香港這樣的大城市,我有得吃有得住我比埃塞俄比亞的孩子幸福多了。可是,這樣想,有令我開心嗎?

有人慘過我 我應該開心嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞