人生有咩值得開心

840 回覆
250 Like 6 Dislike
朋友唔忙咩?
呢個真 無野做
特制玻璃樽,爆開果刻
大家都忙所以都唔係成日見,間唔中約
看來你心中盛載著的痛苦,已令你覺得生無可戀。人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看(http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php)。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
感覺到巴打好多野都唔順利
我諗你一定都好辛苦...有時要努力生活都真係唔係咁容易...
但我相信你能夠生活到今日都代表住你有好大既能力
有冇試過搵下朋友去傾下,同你分擔下呀?
條仔講真都幾自私
呢類人多數都藍藍地
認同樓主 我25歲起就為他人而活
幸福記係難得,先值得追求。
你所講既 乜都唔洗做 就有人愛就幸福既人
佢地未必覺得自己係幸福的,未必會懂得珍惜
幸福係難得,先值得追求。
你所講既 乜都唔洗做 就有人愛就幸福既人
佢地未必覺得自己係幸福的,未必會懂得珍惜
人生嘅意義就係要尋找人生意義
想補充啲啲巴打唔好介意

人生嘅意義就係要尋找屬於自己人生既意義
而唔係追逐他人的,或別人告訴你的
係要自己尋找,自己俾答案自己

要改變實相,先打探內向
冇錯
我懶得打thanks

不過真係知易行難
所以人生係一場修行

身處紅塵世間,只求盡心當下,凡事但憑因緣
真係 好多嘢都唔可以強求
盡力過就夠

That's true.
These is no path to happiness,
happiness is the path.
其實人生有咩值得開心係自己決定嘅
其實人生有咩值得開心係自己決定嘅
Yes ar,
佛理講過,天堂地獄不在上天地下,在於你心中
我都好想問
巴打讀哲學?

人真係好容易沈迷喺悲傷之中
好似吸毒咁

搵d野學下
識下新朋友, 可能會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞