通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
小問自問本身係無咩邏輯既人
對我黎講有啲難度
我嘗試下先,感謝巴打
呢科重視嘅邏輯,從文字推論、論證過程所展示

嘗試用文字一步一步去說明,目標係解釋到讓人明白
咁邏輯呢樣野本身點訓練?
定係學通識就會無形中學識邏輯
如果諗唔到實例,自己作一個落去
或者記得唔清楚,用左錯誤數據
係咪會無分?
Thx
錯誤數據緊係無分,marker都識fact checl唔會亂改

實例就視乎你個說明係咪相關,是否有理
唔計理科
就算中英文科都學到。以文字推論,一步一步說明,引用資料加以解釋,就係最基本了

又或者
(三段論證)大前提、小前提和結論,係生活都好多時應用到

如果掌握得好,起碼唔會亂寫錯野
2019年就係玩殘左班係咁操題型既人 係咁出死一種特徵題 唔醒水真係會炒

利申 5**
無錯呀
框架只係早期輔助,令同學安心
最重要嘅係同學真係明題目問緊乜

背死題型以為可以倒模咁答,近呢幾年明顯唔得
都要讚一讚考評局出題有變通
識講唔識寫
知道自己問題,就要加以改善,更加無借口了
支持!通識真係考答題技巧
我間學校8成人level4以上
三年高中都係教我地答題結構

利申:15dse
知道問題唔知點改善
呢兩年卷一有一至兩個分題唔關框架事
卷二要求再高左
每星期做多一題題目,俾學校老師改
文字寫得多,點都有進步
不過有時都睇運
我覺得通識值得check 卷
我個時卷二
marker 1 畀13分
marker 2 畀15分
最後marker 3 畀17分
無學校老師,可以俾邊個改?
自己改自己先
識判斷答案好唔好都好重要
咁咪啫係賣花讚花香
檢視時都係睇下每個論點有無做到

主題句、概念歸納、引用資料、申述說明 呢幾個部分
檢視時都係睇下每個論點有無做到

主題句、概念歸納、引用資料、申述說明 呢幾個部分
歡迎提問
可唔可以入嚟維基百科睇下通識科依個條目有咩可以改善? (如果有, 必須係報章報導過嘅嘢, 個人意見/專欄文章唔可以寫落維基)

https://w.wiki/98N
大家聽日要有目標!唔好再賽跑啦!記得保護自己保護手足

《終極軍師》勇武請入,十一「六區佔領政府部門」
https://lih.kg/1605991
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞