通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
https://www.ettoday.net/news/20200301/1657257.htm

疫症換來了在冬季期間的藍天

樓主之前有冇關於土地問題嘅分析,想睇睇
想點分析⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯
⭐⭐登登登登✨✨「DSE雞精聯盟2020 」正式上線😎😎

我們係一班弟兄姊妹,著緊每一個DSE的您💞希望陪著您走👣👣
我們只有一個目的,撐起DSE的您打贏這場考試💪🏻💪🏻
係呢度有......
考試答題技巧、課題處理、解題影片、心理應對、即時問答、過來人/尖子哥哥姐姐,有✅
情緒支援、同您吹水、抖抖氣、一起同行,有✅
懶人包、提您臨場須知、有✅
放榜、前路、人生、一齊傾,有✅

應屆DSE既您,快啲登記https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeFfFWTSNCAQ1FJMK2Hn-DzlV_ZjD8bn_XvOnGHhem4UhR1xg/viewform
同埋Like and subscribe 我地既channel啦😘😘:
❤️Facebook: DSE雞精聯盟2020
🧡Instagram: @dsealliance2020
💙Telegram: (Channel) https://t.me/dsefighting (公海討論區) https://t.me/dsefightingchat
💜YouTube: DSE雞精聯盟2020
====================================

另外另外.....!!!! 我地亦繼續歡迎並招募!!!! 想支持DSE學生既你....(請填form登記):
1. 考試戰略研究員(學術支援,DSE過來人,最少一科5*) ➡https://forms.gle/LnJarDR2a4NjGTDk6
2. Direct Support Group(校車家長老師加力站、情緒支援、文宣媒體、策略孵化等)➡https://forms.gle/z8JF58wcexzF2M5p9
3. 課金聯盟(奉獻金主)➡https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdr7nixvnySona798ik1zo_zHBQ4af-Z0s9KuH4M-NFCHeKUQ/viewform

想支持DSE學生既你,歡迎您黎加入我地呀!

有任何問題查詢,可隨時inbox或pm至我地呢個Facebook專頁或者Instagram~~謝謝!
等緊你呀!~~快啲send畀你身邊既朋友仔啦😚😚😚😚
應該操Past paper定 Mock 好 ?
Lm
要諗下,點解要做past paper 或做mock paper,咁做嘅過程先有較大得著。

past paper有兩個功能︰

首先,我地要掌握某d議題考核嘅範圍,可以通過past paper題目設計去諗返究竟可以考到乜,咁就自然知道要溫乜,邊d係唔駛溫,甚至可以功利d諗,要背幾多個例子……

其次,past paper展示到考核形式嘅重複性,讓同學見到題目時安心d、信心大d。

我舉幾個例子︰

卷一︰
2017年卷一2c
「搬遷農村貧困人口能使中國顯著地減貧。」利用所提供的資料,提出並解釋一個支持和一個反對這項聲稱的論據。(8分)

2018年卷一1c
「香港人與其參與境外義工計畫,不如參與他們自己社會的義工計畫。」利用所提供的資料及就你對公民身份的理解,提出並解釋一個支持和一個反對這項陳述的論據。(8分)

2019年卷一1c
按照《行政長官選舉條例》,香港特區行政長官不可以是任何政黨的成員。參考所提供的資料及就你所知,說明這規定可能有助行政長官履行管治香港職務的一個論據及這規定可能妨礙行政長官履行管治香港職務的一個論據。(8分)

卷二︰
2016年卷二3a
在全球化的世界,人們在全球慈善活動的參與程度會如何得以提高?解釋你的答案。(8分)

2017年卷二3a
資料所描述的現代化傳統濕街市可能以什麼方式改善香港人的生活素質?解釋你的答案。(8分)

2019年卷二3a
解釋全球化的世界可以如何促進韓國流行音樂文化的傳播。(8分)

2018年卷二題3b
「全球化妨礙多於促進對大規模疾病的控制。」你是否同意這看法?解釋你的答案。(12分)

2019年卷二題3b
「參加『粉絲團體』妨礙多於促進香港青年人的個人成長。」你是否同意這看法?解釋你的答案。(12分)

大家嘗試分別代入做2018年、2019年嘅考生,你如果有準備以往嘅「題型」,基本上你係唔會怕答到離題,同時更好清楚評核要求。

而mock paper呢,就係俾同學睇下、做下未見過嘅考試議題吧~

藉此溫下自己熟唔熟唔同嘅議題吧

一般黎講,有時間就乜都會做啦(廢話)
19歲想retake返,之前無考dse就退左學,可以點起手?
上教育局down返份課程

釐清6個單元係乜先

然後,讀熟入面嘅學習要點、相關概念

下一步睇考評局題目,睇下係點考法,再結合自己之前累積嘅基礎知識,試下答唔答到

日常就多睇社會時事,但記緊唔係盲目亂睇,
係要知睇完連繫到課程先
香港冬季主要吹東北風
北方工廠排出的污染物自然令香港灰濛濛一片。
但隨著武漢肺炎的影響,中國政府陸續封城、停工,卻也換來了近月香港的藍天。

經濟損失了,環境變好了;外出少了,與家人團聚多了。

通識科的評估題設題理念也是如此,同學回應問題時,應兼顧事件的正面和負面影響,如以恰當的理據和準則,權衡各方意見的差異後,藉此清楚解釋個人的立場。

所謂題型要求,並不需要死記硬背
‼️各位考通識嘅同學‼️🤓📰

唔係好知點 #分配時間?
唔係好熟 #審題技巧 同 #答題框架?
點樣容易啲諗到 #論點?

聽日 **8/3 (日) 1800-1900** 就會有tutors同大家開第一堂zoom class,同大家分享下 通識科基礎考試技巧 💪🏼💬✏️

Zoom meeting link 會聽日再喺度公佈,大家預定時間,留意番呢個channel嘅broadcast ☝🏼

到時見! 🔥
支持

最緊要幫到同學
https://worldjusticeproject.org/our-work/research-and-data/wjp-rule-law-index-2020

有關法治指數

這是常引用的世界排名

留意當香港排名較理想時,特區政府不會不認同外國勢力。
美國國務院年度人權報告指,香港警察粗暴對待示威者及拘留人士。報告形容政府拒絕回應社會要求,成立獨立調查委員會調查警暴問題,繼續靠監警會處理,認為政府明顯不願意批評警隊處理示威的手法,例如元朗站襲擊事件,警隊延誤到場,令人關注警隊某程度上可免於受罰。

特區政府回應指,外國政府不應以任何形式, 干預香港內部事務。

外交部駐港公署質疑,美方以「國際人權法官」自居,無端詆毀依法止暴制亂的特區政府和警隊,是對人權與自由的褻瀆,對香港事務和中國內政的粗暴干涉,中方對此表示強烈不滿和堅決反對。

#香港電台 #港台電視31 #港台電視32 #十點半新聞天地 #美國國務院 #年度人權報告 #警暴

很有趣

昨天就歡迎世界正義工程報告,今日就外國勢力說三道四
【13/3 下午部分 Zoom lesson 😎】#由朝到晚撐住你💪🏻
溫馨提示:基本上全部課堂都設有錄影~同學唔洗擔心miss左,可以事後在我地Youtube channel重溫返課堂片段呀😉😉 有時部分課堂或者未必方便錄影,我地都會出返果一堂既雞精notes畀大家🥰特殊情況除外)

4⃣ #中文 #卷一 #Paper1
日期:3月13日(五)晚上
時間:7:00pm- 9:30pm
🔔主題:①文本細讀技巧(錢鐘書《談教訓》非考核段落)
②從細讀到答題(錢鐘書《談教訓》考核段落,2019)
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)

5⃣ #ICT #資訊及通訊科技
時間:8:30pm- 10:30pm
🔔主題:2019 past paper + 電腦網絡+協定+互聯網應用
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)
▶同學上堂之前可以做定 2019 past paper

6⃣ #Econ #經濟
時間:9:30pm- 11:00pm
🔔主題:money and banking 貨幣與銀行(清concept,做pastpaper)
🟥YouTube 轉播🈶
-------------------------------------
💮讀書時讀書,休息時休息。大家忙溫書嘅同時,記得都要俾自己放鬆下😉😉加油!💪🏻💪🏻😘💮
#2020DSE #DSE #DSE雞精聯盟
===========================
快啲follow晒我地嘅social media💻📱得到第一時間嘅資訊啦🌟
💙Facebook: DSE雞精聯盟2020
💜Instagram: @dsealliance2020
💚Telegram(channel): https://t.me/dsefighting
💛YouTube: DSE雞精聯盟2020
好勤力
加油
網絡祭祀??

政府指清明節將至,為防止2019冠狀病毒病傳播,呼籲市民避免在清明節當日的高峰期掃墓,應盡量分散在節日前後更長的日子前往拜祭,以避免造成人潮,增加病毒傳播風險。

食環署呼籲市民考慮使用「無盡思念」網站或流動應用程式,在網上追思悼念逝去的摯愛親友。食環署會加強公眾墳場及骨灰安置所的人群管理及控制措施。民政事務局呼籲,各宗教團體繼續保持轄下宗教場所的環境衞生,並加強相關防疫措施。如非必要,信眾應避免前往人多擠迫的宗教儀式、聚會及活動。

這個早幾年在現代中國主題二不時講述的議題,就因為今次疫情嘅影響,令呢個議題係香港可能實現。假如真係考呢個議題,又可以點樣出題呢?

卷一:
就資料x,描述香港市民對傳統習俗看法的變化。(4分)

就資料x,解釋香港社會要推動網絡祭祀時可能面對的兩項挑戰。(6分)

參考所提供的資料,指出及解釋由這些趨勢引起的兩個社會關注點。(8分)

就資料,解釋強制市民使用網絡祭祀方式所引起的兩個爭議。(8分)

卷二:
哪些因素可能影響到人們日後會否改變傳統習俗的決定?解釋你的答案。(8分)
解釋簡化傳統習俗對生活素質可能造成的影響。(8分)
評估科技的創新對傳統交化在現今香港所造成的影響。論證你的答案。(12分)(見2017年卷二3b)

放心,上年年尾己經出左卷,唔會考到咁近
不過作為日常思考未嘗不可
卷一 最近做咗 2015-2016 一份66%一份72% ,但係卷二好差。成日都諗唔到point加例子。想要5* or above 可以點做
咁好高分啦7成5星星

諗pt嘅話
不外乎該議題嘅
政經社文環層面;
個人/社區/社會/國家/國際社會層面;
科技/道德/個人考量;
即時/短期/長期/持續
等。

又或問到政策時,就要諗政策嘅
可行性、針對性、成效、影響範圍、社會需要
等。

而卷二b題近年都較常要用到準則/衡量標準
如:
可行性/成效/即時性/迫切性/地域性/可動用資源/持續性/公平性/社會需要等,
都係近年用得到嘅準則。

置於例子,就靠同學日常有無多睇唔同新聞、多讀唔同議題了。

實際例子多少都係背返黎,讀得多自然有著數
不過就唔係乜都要背,可以諗清楚題目點設計,自然要知背邊d
漏左

諗pt嘅話
仲有該議題嘅

不同持分者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞