通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
唔該巴打先辛苦晒
聽日起身再答
(新德國聯署)仲欠47000人! 請德國國會提出《全球馬格尼茨基法案》
https://lih.kg/1792855
A題就係要冷靜一步步圈低有咩變化
當係常見既數據題
當比左甲乙兩個項目你
1. 甲自己同自己比, 有咩分別/變化 (唔明就直抄兩個數字落去加減乘除)
2. 乙自己同自己比, 有咩變化 (都係唔明就直抄兩個數字落去加減乘除)
3. 拎住兩個計出黎既數會有少少眉目 (當中既差距/比例, 數字上有咩分別計左出黎先)
3. 甲同乙既變化有咩不同 (常見形容字眼 大幅上升/輕微下降 etc) --> 比較意識

題題做足就坐底2分, 手鬆會比3分
第4分好多時係靠資料外既知識去impress個marker (e.g. 幫題目講緊既人/組織/國家按背景做額外分類/比較繼而成個表達係清晰)

利申 考DSE係幾年前, 有錯有漏幫手補充
巴打

歡迎大家繼續一齊幫手答

任何數據題都係同一法則
無論係俾表格、圓形圖、折線圖,以及題目問趨勢、結論、模式等等等,都係咁做

最起首都係要先搵 各個項目嘅最小、最大,及前後變化

當然搵時要引用數字,來描述項目嘅轉變,

下一步我地要計算變化幅度((新減舊)除舊x100%)

然後,係變化幅度下,得出轉變嘅方向字眼,如整體上升/下降、期間波幅、幾年到最高/最低點等,

最終再寫出結論或模式等

咁樣為之最基本要求

下一層係,

兩條線/兩個項目之間嘅比較
如果有前後年份,就比較兩個項目嘅最早同最終嘅差異變化

呢個位舉個例子:2016年卷一題1下表,
1995年本地疏菜產量/食用量至2013年本地疏菜產量/食用量嘅差異擴大,反映出港人對蔬菜食用需求量上升

正如巴打所講,比較係好重要,
同大部分同學做少左
亦係3分上4分嘅差異
努力呀
希望幫到你,上面答了
push
歡迎繼續問
多謝手足! 推

上面都有5**巴打幫手答

最緊要幫到想讀好書嘅同學

聯署見deadline fighter

但同學不是想最後才讀嘛
請問quality of life題目可以點答
到底係分non material & material
定社經政文環
視乎議題,唔能夠一概而論

但用後者較容易答
早兩日講起……

傳媒的功能

1. 保障公眾知情權
2. 促進資訊流通
3. 監督政府施政效能
4. 幫助政府收集民意
5. 消費娛樂的功能

等等……

係討論時,
就有關議題可先指出傳媒的功能所造成的效果,
然後才進一步指出所出現的原因、影響等。

今年結束了

下年見
通識科很重視邏輯
大家要注意推論的合理性

防暴聽到「自己人」 就放棄執法 = 真係有自己人爆過
https://lih.kg/1806726
蛇齋餅糭過時 市民要區議會變
https://www.thestandnews.com/politics/蛇齋餅糭過時-市民要區議會變/

數據分析

就資料,描述香港市民對社會期望的兩個特徵。
相信因為考試緣故
突然有大量同學交文叫我睇

現時主要靠星期六睇,所以閒日交黎要預3-5日先能夠覆到同學

另注意本頁名稱更新了
ig : dse_ls_john
facebook︰通識5星星,www.facebook.com/dselsjohn
相信同學都有留意新聞
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1500952-20200104.htm

看來單元五的傳染病防護方式,如何做好個人防護,以至是
傳染病鐵三角(病原體、環境及宿主)的關係

大家都要重溫了﹗

這科考的知識,也為生活帶來了保障
改左十幾份

點解仲有同學唔引數據作答……………

係咪玩嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞