通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
仲有好多份要簽
簽ed
自推1/1
已陸續回覆同學交黎嘅文
歡迎繼續提問或交文
想問下「說明一個支持/反對的論據」點搭好
次次都係衰呢題
通常呢類題目係要求證明某一句「命題」
近年好常出,

係我接觸到嘅同學而言,通常唔係唔識點樣去「論證」,反而係無注意到,「支持」/「反對」都應用盡各個資料黎說明。

如︰
正確示範︰
支持︰要用資料ABC + 反對︰都要用資料ABC

錯誤示範︰
支持︰用資料A + 反對︰用資料B

最後,同學可以睇睇以下呢幾題,
2019年卷一1c、2018年卷一1c、2017年卷一2c
係支持/反對果個論點,都要用盡資料黎說明。

不過,呢3題入面亦有少少細節唔同,
其中同學要特別注意2018年命題入面要求嘅概念(公民身份)說明,
以至係2019年果題要解釋埋行政長官選舉條例嘅功能與管治效能關係等。

希望幫到你啦
btw唔該曬
其實我有個疑問好耐
如果我用曬3個資料,咪超過1個論據,咪唔符合說明1個論據要求
學校阿sir又話唔使理1個,當係條普通C條咁搭

好複雜啊
我明你意思,曾經我都被「論據」呢個字所困惑,
但如果你睇英文係用 argument

用資料A +資料B + 資料C 去支持一個論據
背後係盡可能展示用唔同嘅資料去解釋你所提出嘅論據
「唔駛理1個」籠統黎講,我唔反對嘅

但正確黎講係,充分利用題目所提供的資料去解釋你所提出的論據

希望解得你明啦
想問樓主,時事買齡記果本系感loop夠唔夠?
btw想睇下樓主點做因素+程度題,啲坊間5**sample真系18般武藝感款款唔同
巴打咁有心,雖然已經入咗U唔使考通識,都幫你手推下
如何攞 level 2?
ies 3~4/9
大家都係香港人
緊係要互助
如果係為睇時事
基本上上網睇一定齊過一本書
因為書係有時差……
四成分數已經穩level 2

即係
卷一拎19/46
卷二拎8/20
睇到個po諗起最大遺憾係通識冇拎5
殺唔殺都好,呢幾年都要考。
當係幫到幾多就幾多啦

既然依家係諮詢期,咁各位就多多向教育局表達意見啦

係試前,大家都應該盡力考好任何一科
但係試後,考成點已經唔重要了,考試唔係人生嘅所有

重要嘅係,係學習呢一科期間,讓同學更認識社會,了解每個人係社會嘅唔同角色,日後做個對社會有貢獻嘅公民
樓主係老師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞