通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
可唔可以講下一啲答題技巧?
我係明白嗰啲概念, 但係就永遠因為唔識答題, 結果炒咗
校園台推唔起3/10
以下嘅內容上年答過嘅
睇下幫唔幫到你先,如果唔得,你可以具體少少再問~

1. 論點要求
呢度所講嘅論點,係任何「題型」中嘅段落,最基本都要做到咁(要求唔複雜)。
主題句 (展示概念 / 歸納能力) + 解釋概念 + 引用例子支持(卷一用資料優先) + 申述說明(扣題) + 小結。
咁概念說明就緊係你自己讀返黎﹗

2. 題型
坊間好多時都分題型黎教,希望同學可以用唔同方式去應對。呢度,我想大家諗一諗題型幫到你邊一部分,我唔反對用題型分類,但唔少同學記題型都記到好亂,咁明顯害左你。其實,題型只限於幫你答得框架,好比你中英文作文,寫議論文都有一定嘅框架,但框架係無幫你填滿內容(段落內容嘅要求睇返第1點)。所以坊間成日鬧通識科話背框架就考到,呢種指控並不正確。

題型分類當然都有功能,就係當你見到題目關鍵字之後,識得係答題時用相應嘅框架,避免你做少左要求而失分。但由於近年考評局出題都有微少變化,考題嘅要求亦愈黎愈清晰,如指明兩個原因、兩個影響、一個關注點等,呢類題型嘅框架亦不外乎︰

引言 + 論點(要求幾多個論點就用幾多段) + 結論

依幾年要記熟嘅框架,可能淨返
「論證立場」
「比較題」
「評估題」等題型。

同學答呢幾類題目時記得一定要︰
表明立場 + 從不同角度論證 (+ 比較 /評估題要加入準則黎衡量) + 駁論 + 總結重申立場…… 絕對唔難記吧
準則就永遠都係果堆啦﹗﹗
即係可行性、時效性、成效、影響範圍等

不過,死記框架唔一定幫唒你,講到尾考生要靈活應對
有框架唔代表你唔需要臨場應對,亦即考評局多次提及考生唔應該死記硬背特定框架。
校園台推唔起4/10
校園台推唔起5/10
校園台推唔起6/10
校園台推唔起7/10
校園台推唔起8/10
9/10
自推10/10
比較題成日好低分 應該點做
分兩個部分
題型:
表明立場 + 從不同角度論證 (要加入準則黎衡量) + 駁論 + 總結重申立場……

準則都係果堆
可行性、時效性、成效、影響範圍、可動用資源等
就住唔同議題再揀

另外,目前比較分兩種
A vs. B

Or

A是否最有效的因素/方法
呢種係比果陣,記得要提供其他相關嘅項目,再用準則比較

內容方面
我幫唔到你讀內容

不過,記熟政府常用建議,唔同建議嘅成效/限制,就對做比較題好有幫助
校內pre mock P1 27/32(好彩 平時得22/32左右) P2 10/20 IES 7/9
分數大約喺咩grade度,同埋卷2可以點改善,我當好似卷一咁做做極都係得10-11/20
Btw Ies得4 5分係咪好難有level5
少少難,但唔代表無機會

「理論上」係唔會無得救。假設你份考卷滿分,已經等於拎左80%總分,大於5**要嘅70分。

滿分數
卷一=250分
卷二=150分
IES=100分
滿分=500分

上年大致係咁
5**= 70%+
5*= 65%+
5= 61%+

(識數學嘅唔駛睇以下計法)
假設IES= 50/100分,要知卷一卷二幾分先拎到5**

5= 500分* 61%+ = 305分+
扣走IES 已得分數= 305 - 50 = 255分

計返比重 (255 / (250卷一總分 + 150卷二總分))* 100% = 63.75%

就係咁計

卷一(46分)X 63.75%=拎30分左右
卷二(20分)X 63.75%=拎13分左右

前提係cutting一樣
下面有計

Btw 卷一32分滿分嘅
27/32超高呀
我email 19890604@qq.com
仲有大半年先考呀
未到六四,

幫手推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞