通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
面對尋日學生被槍擊,相信同學都好難受。

而作為一個文人,會繼續係度幫大家。

歡迎繼續提問。

如果大家仲有心讀書的話
自推1/1
用左準則之後
下一步就要衡量兩者差異
然後引用資料解釋
再終係段落得出邊個項目較佳

相信,寫完就唔止兩行了!
自推1/1
根據近幾年情況,準則都係用果堆

可行性、迫切性、社會需要、影響範圍、可動用資源、成效

等等
你都舉左好幾個持分者,市民都可以吧~

其實,持份者衝突來來去去都係
一係用不同持分者之間,一係用組內持份者嘅衝突

然後持份者就係價值觀、利益、期望、訴求、資源優次、執行方式等層面有衝突吧
咁可以點樣寫長啲?
歸納到,引用資料,再扣題說明

每段做足

其實都唔會短了
如果真係諗唔到有乜嘢論點
有冇機會可以作一啲例子出嚟支持自己嘅立場
例如:韓國流行音樂文化發展迅速
論點:資訊科技全球化,時空壓縮。
自創例子:韓國嘅著名歌手XXX經常係YouTube或者FB呢啲社交媒體發佈自己嘅歌曲或者日常生活 引起左唔少人對佢嘅關注 全球人又可以喺社交媒體聽到佢嘅歌曲
小結:可見,這名歌手巧妙利用資訊科技全球化,令全世界都可以令聽到佢嘅歌曲,促進左韓國流行音樂文化發展。由此可見資訊科技全球化促進左韓國流行音樂文化發展。
5分俾幾多分
你ensure到個marker會俾你呃到咪作囉利申19dse 5**
講大話一流
唔通我會同你講通識温來拓咩
上考評局、課程發展處
有哂通識考嘅範圍
論點係無錯
但只能係無辦法之下先會走去「自創」例子
唔好下下諗住作到似就呃到marker
基本上,marker要fact check太簡單了……

最後,無題目係5分的……
lm
做題目果陣個腦一片空白
寫啲point出黎都好勉強
想問關於卷二答題係咪一定要有例子先高分?
發覺好似卷一咁答引例子然後係咁吹到勁長都唔高分
因為冇背書冇乜例子
想問有冇一啲特別關於卷一卷二答題嘅分別同卷二答題技巧
咁因為連概念都唔熟自然想寫都無野好寫
歡迎提問
其實真係唔使溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞