通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
自推推,歡迎繼續問

雖然今日應該無同學想溫書
再說 青年人特徵

有同學問起仲有邊d較常用到嘅青年人特徵……

大致列舉如下︰

對新事物充滿好奇心
渴求獨立自主(減少受父母影響)
欠清晰的自我概念
重視自我形象
重視朋輩認同
容易受社會風氣所影響
自我中心,情緒容易波動
心智尚未成熟
意識對權利及責任
學習能力較快
資訊或科技掌握程度更高
等等……

事實上,

同學知道呢堆論點都係唔足夠答題的,

更重要嘅係提出論點以後,作出清楚說明,以及運用相關論據支持論點,才是完整地回應題目。
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelR2IKPKFw3KgDh47PxVz9SqbXFAo-_P6CRQ55qhrBhkhD6g/viewform?usp=sf_link

Could anyone take some time to help me finish this questionnaire please, thank you very much.
支持支持。
希望今年 DSE 考生可以考好啲。

借一借位。
DSE 開源教科書及筆記計畫:
DSEnotHard.github.io
自推
好似好強大嘅計劃
Paper2啲pt點樣可以拓展得多啲同遠啲
然而啱啱先開,乜嘢都冇。

今年社運噉樣,試下做啲嘢。
讀熟概念 已經幫到好多

同埋 唔好睇漏題目入面每一個概念,以及之間嘅關係
加油

香港的學生很值得大家幫助
同學要加油
歡迎繼續提問
通識點為之扣題?假設條題目係問 「有什麼因素可能促使青年人使用電子煙」,我係唔係每段都要提及 青年人特徵,電子煙特徵(如何,加例子) 吸引青年人?

主題句先提出因素(要做好歸納﹗)
例如︰
社會潮流

而扣題當然就要要係呢個因素之下,連繫到年輕人和電子煙的特徵﹗
例如︰
年輕人(特徵)︰對新事物充滿好奇心
電子煙(特徵)︰新口味、新潮玩意、時髦

自推

兩下
推完
考前的提示

由於同學都係鍾意問寫幾多

以下計一次字速吧

正如上面寫左考評局所提供嘅行數,我以寫7至8成作為參考

將卷一8個分題嘅行數總和=

19+ 34 + 50 + 19+34+50 +50

=290行

乘返7至8成行數

即係203至230行左右

以中文作答計算
我大約每行寫20隻字(當然唔會行行寫滿20隻字啦)

所以,卷一=4000字左右吧~

最後,除返120分鐘
一分鐘寫30幾字啦

咁就一定夠了
自推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞