通識5**分享 完全免費

587 回覆
120 Like 34 Dislike
立場題之間的關連?

早前同同學解釋左關於政府政策題嘅回應技巧

當中涉及到「應否立法」嘅討論,我地可以係呢一點作更深入嘅探討

希望同學仲記得討論立法時,所提出嘅幾個重點,
如立法具有劃一性、強制性,需要配合監察、社會共識等條件,
從而判斷應否立法嘅處境。

在此,我地可以建構三種可能題型,包括「立場題」、評估、比較

立場題︰立法有效處理xxxx議題?你是否同意這看法?
評估︰評估立法對xxxx造成的影響。論證你的答案。
比較︰立法是最有效處理xx議題的方法?你是否同意看法?

其實係呢3種題型嘅處境都可以共通應用,但當然亦有唔同程度嘅要求。
咁評估題 同 比較題同嘅立場題有咩野分別呢?
唔少同學都覺得要死記硬背準則好麻煩,亦唔明白幾時要用準則。

一般黎講,評估/比較都需要用到準則(或考評局常用「平台、標準」),
是指我地要建立共通的準則去衡量一個項目的好壞,或項目與項目之間的差異。
如比較題要提出其他相關的方法互相比較,以突出某一方法較好。

最後,以下用簡單嘅2個例子作結,相信同學就會明白同記好。

1. 你是否喜歡到小食部買燒賣充飢?
立場︰喜歡
(好味、便宜、方便)

2.「到小食部買燒賣是最有效充飢的方法。」你是否同意這看法?

立場︰同意
成效方面,吃燒賣 比 飲維他奶 飽
可行性方面,吃燒賣 比 吃糯米雞 便宜
時間方面,到小食部吃燒賣 比 在家預先製作食物 方便

最後,有沒有想過,其實用作比較題嘅唔同項目,就正正係建議題要提出嘅方法呢?

仲有兩日
學補習天皇講自己

Tip中生活素質、可持續發展

認真大路野就

中國/全球環保議題(x 國際合作成效)、電子競技、一帶一路、香港土地用途果堆

一齊輕鬆估下無妨
最緊要唔好打亂自己溫書進度
大家知唔知點解我呢幾個月成日同大家重複做數據題?

成日提大家要引用、要計算變化、要整合?

今日,我地最後一次,回顧2019年份卷

卷一共47分,分佈為
1a (4分)、1b(5分)、2a(4分)、2b(5分)、3a(5分)
共23分純粹考問數據

拎足唒= 23/47 = 48% (~51%+ = level 4了)

仲未計1c(8分)、2c(8分)、3b(8分)呀~

咁1c、2c、3b入面,簡單黎講,有差唔多1/2要運用數據作為論據,
大約當識運用數據,說明下,證明自己個立場,拎一半,
12分好唔好?

我地加下23+12 /47

呀,原來已經35/47 成74%

卷一已經5**有餘了﹗

呢一刻係咪對兩日後嘅考試信心大增呢

祝各位考生考試順利,有緣唔好係度再見~

全年考試技巧可到ig重溫

Ig: dse_ls_john

再見

大家睇下有無齊野
想問巴打數據題點先寫到滿分
成日都係得3分
師兄
評估影響題係咪自己同自己比
所以要一段入面喺同一準則做晒正反駁(a的好→a的壞→駁a的壞)

而比較題就係要自己搵晒比較對象同評估準則
所以一段入面只係要 (A的好→B的壞)

2個好似 成日搞錯
評估題理解正解

比較題係 : 方法a比方法b 在同一準則下,a比b好或壞
概念歸納、整體得出甚麼

或資料與資料間的比較
即係
唔單只淨係寫A嘅好 B嘅壞
而係要更加貼題?
例如題目係:A應否比B在城市發展中獲得優先考慮

咁我應該答
緩急性而言 A要緊急興建嘅原因 同 B因為非緊急所以可以慢啲嘅原因?
Yes
因此,先得出A比b優先嘅結論
好多時第一題做得都好好
但係做到後面就炒車 paper 1
Eg: 2013 q1 5/6,6/8
Q3 2/6, 5/8
覺得自己好on9好蠢,同冇操過冇分別,做咁多都係咁嘅成績
卷二好多時又諗唔到point
好擔心自己做咁多得4
聽日就考,但係完全唔知點溫好,唉
依家無咩好溫

放鬆心情

畢竟可能係同學嘅第一科
聽日各位記得帶齊野
兩張准考證、身分證、健康表

文具、口罩、水、消毒液等
之外

仲有記得

卷一注意時間分配
唔好死磨唔識嘅題目

卷二記得
答題簿寫題號
小心選題

祝各位順順利利
入到場啲題目同平時睇開個啲差好遠 所以議題內容唔洗死背
利申無溫過LS無補習 淨係睇過比較準則/概念詞有星
lm
啱呀
最後一提

卷一
注意時間分配

卷二記得
答題簿寫題號

今日過後,各位唔好再係度相見

預祝考試順利

考到目標嘅成績
Ok
加油呀
我呢d公開試過來人同各位考生講

無論考完第一節,見到個朋友仔

定依家返屋企等聽日考第二科都好

依家係無對答案嘅必要﹗

何況,呢科係通識科﹗?

啦,係可能好快有人打到個marking出黎

咁補習天皇要衝出黎展示功架嘛

但你自己都答到亂七八糟,你肯定你對得返個答案出黎咩?

唔好同我講你有個乜乜pt,中呀﹗

呢科唔係考字對字呀。

所以,各位同學仔

都係專心準備考第二科。

咁想知答案,遲下我話你知。

記住一樣野

呢個公開試係持續作戰,唔係考第一日炒左就放棄。

各位考生,加油啦~

唔好再inbox 問咁答好唔好
呢科知道考邊隻概念就有分??

次次考完dse見到堆補習天皇衝出黎話中乜中乜,
其實真係幫到學生?

如果你係中四、中五嘅同學,諗緊係咪要補邊個邊個天皇嘅話,我會勸下你,自己平日有無下苦功先
呢科補習意義真係不大
好多野上網都有得睇

呢科個課程一直免費上網有得download,只要印哂課程堆相關字出黎,一年出定幾百題,印定幾千頁notes,然後好膚淺咁同人講出左呢幾個字呀,咁真係有用?

咁就貼中嘅話,個個日校老師都中哂,而呢個page得閒更新下都中wor。

作為考過試嘅人想講返,
估中個概念詞都係唔足以幫唔到個考生答題目的,

反而同學仔自己多寫,多練習推論,學會如何解釋概念,先係拎分關鍵。

如果你依家中四、中五,每日肯練下點解釋概念,做多d推論嘅練習俾你嘅老師改,學識點回應數據題,你就成功一大半了。

暴政:掌控關鍵年代的獨裁風潮,洞悉時代之惡的20堂課
On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century

同學閒時想增值下自己嘅話,
不坊睇下呢本書,
相信會對社會發展會有新嘅體會。

以下為本書20課嘅分題:

1. 切莫盲從權威
2.捍衛制度
3.小心一黨專政
4.為世界的面貌負責
5.勿忘專業倫理
6.小心那些準軍警組織
7.若你是軍警人員,請時時反思
8.勇於挺身而出
9.珍惜我們的語言
10.相信事實
11.當個追求真相的調查者
12.望進你我的眼,彼此閒話家常
13.親身實踐政治
14.維護私人生活
15.為好事盡一分力
16.學取他國經驗
17.注意危險的政治用語
18.在難以想像的事發生時保持冷靜
19.當個愛國者
20.盡你所能保持勇氣
結語:歷史與自由

考完就算,
識得係唔同方面提升自己最重要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞