『薪火post』BNO續期資訊(58) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
我當日就影印完塊廁板後,都同時將正本一齊寄過去,因為心目中最擔心唔見並非廁板正本,而係自己張出世紙同父母結婚證明,全部係絕版大皇冠,所以好驚唔見,既然呢兩張都夠膽寄正本,廁板實在太小事,唔見就由得佢!
想問下要certified 相程序係點?
俾錢前話要做之後教,俾完睇check list又搵唔到點做

HMPO好快手
同埋見好少人提呢間速遞
我係用Royale
平過DHL小小
上下兩個影像,前後合共四個。
點解唔搞核證副本
同你同一日申請,早過你received 同join queue,但仲未approve
Same here
原來祖國今日都開工
等我又講下我整過程先,我係幫我男朋友整既

首先幫佢報Lost,收到email 打左過去講完一輪之後就係等ref. no,同時男友係床底搵返舊個本。
咁個Ref no. 等極都等唔到,我就打去第二個email入面講既電話到。同對方講完一輪,對方話無Lost record wor,咁我問佢我依家搵返可唔可以照申請?佢話得。
咁我就開始我個資料準備之旅。

1. 身份證前後彩色copy
2. 廁所板 成本彩色copy
3. 父母出世紙前後加結婚證書彩色copy
4. 銀行月結單住址證明
5. 我簽左名既副簽表

九月二經郵局掛號 五十幾蚊
前日到uk 簽收埋
我幫埋我爸我媽搞
三份個status都係一樣咁去
都係岩岩approved等寄
你等咗幾多日再打去第二個mail嘅電話?
當時唔知有呢樣野,加上先母以往經常對我講:張出世紙唔好唔見呀!得一張冇架喇!.... 令我一直以為冇得補領,到寄晒文件,開account入黎連登睇舊post至知可以俾錢搞..
謝謝
另外想問下我填哂先醒起個地址要 address proof
如果我入左

Flat A, 10F, Block, 1
Siu Ming court
100 lihkg road
hong kong

但我拎選民登記份信去做address proof,寫住
Flat A, 10F, Block, 1
Siu Ming court
lihkg road
Tsuen Wan
問題大唔大?
有無人發現今日apply, 唔可以係同一份application 加多個application?
我一continue 就去到打visa card 資料
由此證明HMPO內部都亂過倒瀉屎,咁可以冇lost record .. 如果我續領前早d黎連登睇到,當日一定唔會寄大皇冠證件過去,touchwood好彩冇被整唔見,全部收返晒...
有無巴打記得

打完visa 資料先

定係有個位可以幫其他人apply

因為我想一齊寄出
即係本passport打錯野.....要return返去
邊有咁易......別想太多
男友D文件速遞顯示5號簽收咗,但個邊今日都未update 話收到
新系統唔得,分開申請,但可以一齊寄去。

https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞