『薪火post』BNO續期資訊(58) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
如果你91年出世又身份證大法全中,應該可以肯定你有BNO啦,仲有,你老媽子係咪1967~1971年內出世?係的話,你93年首發身份證應該就係因為佢申領BNO,將你加埋入去。
問多樣,你首發身份證月份係咪10~12其中一個月?
Dear XXX
I am dealing with your passport application and require further information. Please confirm whether you have held a British passport previously.

Regards
Stephen Smith

身分證大法全中
91年出世 首次攞身分證係93年
老母話我肯定冇bno 最多有機係included child
但年代久遠 老母都唔肯定
老母本野都唔見咗 一齊申請緊 佢lost case

收到個咁嘅email 會唔會冇㗎

利申 我照覆咗佢我之前冇 should be included child
俾埋老母個PEX no. 之後佢就冇覆過我
幫你集氣
我會唔會係第一個身分證大法全中 但冇bno既人
好撚驚呀屌
問多樣,你首發身份證月份係咪10~12其中一個月? (唔好意思,應該係咪1~9內其中一個月至o岩?)
唔係啊 係93年9月
屌 關事架?
require further information
REPORT LOST 有冇打電話
係9月啊 快啲話俾我知咩事
Dear XXX
I am dealing with your passport application and require further information. Please confirm whether you have held a British passport previously.

Regards
Stephen Smith

身分證大法全中
91年出世 首次攞身分證係93年
老母話我肯定冇bno 最多有機係included child
但年代久遠 老母都唔肯定
老母本野都唔見咗 一齊申請緊 佢lost case

收到個咁嘅email 會唔會冇㗎

利申 我照覆咗佢我之前冇 should be included child
俾埋老母個PEX no. 之後佢就冇覆過我
幫你集氣
我會唔會係第一個身分證大法全中 但冇bno既人
好撚驚呀屌
問多樣,你首發身份證月份係咪10~12其中一個月? (唔好意思,應該係咪1~10內其中一個月至o岩?)
require further information
REPORT LOST 有冇打電話
有report lost
有打電話

冇ref no
我問錯,正常應該係1~10月就正確,因為如果你老媽子係1967~1971年出世組別,截止申請BNO日期係1993年10月30日,如果符合埋就近乎100%有加簽你落去。
你比咗錢之後問require further information
截止日期唔關事
97-7-1前都申請得
多謝你啊 好詳細
但我老母係1964年出生
當年有分出生年份組別,過期就唔可以申請。(利申,我阿哥就因為佢年齡組別過期,去到入境處職員唔俾佢申請,所以佢冇BNO)
郭藹明日香就係過咗期都得
咁就仆街了!即係佢當年被職員耍走 .... 不過唔緊要啦,佢而家於好多國家都有物業,要移民應該唔難既..
巴打唔好意思,原來我一直有誤會,咁我之前推斷無效了,但你身份證大法全中,都應該冇走雞,唔使擔心。
我老母肯定自己有過BDTC
但BNO唔肯定
幫佢報失BNO係有ref no
全家1998年去旅行 佢話我係同佢用同一本護照 (98年應該冇BDTC?)
我同佢第一本特區都係2004年申請
由此推斷我哋兩個98年係用BNO去 所以就申請了
用同一本護照 一定唔係特區
全家1998年去旅行 一定唔係BDTC
BDTC 98年都自動失效唔可以用,去得外國旅行,又未有第一塊廁板同其它國籍護照,都幾近肯定係BNO,佢已經有報失ref no,咁佢一定有,你都唔使驚啦。
早過你join queue都未批
我都係咁諗呀 諗住實食冇痴牙 收到呢個email真係嚇窒晒

講返清楚啲先 應該係搵勻全屋 我同佢最舊既廁板都係2004年申請 係唔係第一本就唔100%肯定

由此推斷1993年我老母申請過BNO 加左我名
2003年到期 2004年全家第二次去旅行 申請左廁板

但個email 嚇窒左我
係囉 諗住實食冇痴牙
姐佢REPORT LOST
你冇
我有呀。一齊打電話report lost (同一個電話佢講完我講)
佢收到email有ref no.
我個email 就冇(如果我係included child就正常?因為我根本從來都冇過一本屬於自己嘅BNO呀嘛)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞