『薪火post』BNO續期資訊(58) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
你話你係included child喺老母本蕭BNO
佢REPORT LOST咗 REF. NO.係 名 生日 HKPIC
你嘅名 生日 HKPIC
有冇人試過寄完過去個邊申請唔到

我本身就咁寄左份form,passport,副署人表格過去
之後覆返我叫我比我、我爸爸出世紙同父母結婚證書加副署人passport copy比佢,我淨係寄左副本過去,但寄失左
之後佢send email過黎話收唔到,叫我寄返前三樣證明正本比佢,咁我同上次一樣都淨係寄左三樣證明副本比佢,另外再寫左解釋話比唔到正本
到前幾日佢send返email比我話唔得,要比正本,今次仲要加埋媽媽嘅出世紙加副署

有冇人可以答下我應該可以點做,寫左解釋都要比正本,而且寄過去太大風險一定唔會寄
你冇舊BNO
第一次寄咗咩FORM
咁申請核證副本之後寄得唔得
因為我呀爸本bno有我名,用佢個本黎搞,所以我係第一次申請
Form=上網填完嘅資料print出黎
你上都係核證副本
係囉 申請多張先寄新嗰張咪得囉?
FORM print出黎要你簽
係唔係五月之前
唔係簽,只係連埋一齊寄過去姐
其實係上年12月申請嫁啦,佢1月叫我補資料,2月寄比佢,個邊一直都冇消息都覺得賴賴地野,本身都諗住寫信過去問下情況,8月佢就話收唔到咁我咪再寄之後就係咁嘅回覆了

5月之前會有影響嫁?
星期二寄今日都仲未received是否正常
唔知你點寄
DHL同空郵掛號已經差好遠
人手update status 等下啦
用特快專遞
就算簽收完都可能隔兩日system先update status
所以等下啦唔使咁心急
你個CASE係included child
舊年12月申請姐係舊系統
你已經寄咗已簽署聲明書,父親BNO,副署人表格
你唔想寄舊出世紙 / 結婚證書可以攞多張核證副本寄
副署人唔係英國國籍需要個人資料頁副本

出 生 登 記 記 項 核 證 副 本
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Application_for_Search_of_Birth_Records_and_Certified_Copy_of_Birth_Entry.html

結 婚 證 書 核 證 副 本
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/marriage/Searching_Marriage_Records_and_Certified_Copy_of_Marriage_Entry.html

正本或影印本喺手所以做特定查冊

上網填完form俾錢之後大概2個禮拜可以去返生死註冊處同婚姻登記處攞副本

如果資料唔齊可能要一般查冊
好想快d拎翻本野求安心
感激,我再試下
咁多人仲遲過我 但快我咁多
究竟佢地點搞
可能有寫封信去解釋一啲文件提供唔到嘅原因
唔知關唔關事
我都係星期二中午寄
用E express 我fd寄都係用佢話ok
但個track離開左郵局交左比運輸公司就冇郁過
恭喜您
應該唔會
依到大部分人都有寫
等下,預佢一兩星期係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞