[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
洋蔥可以從佢打開一層一層咁代表人生唔同嘅階段

咁第一層代表咩
第二層代表咩

當佢人生八階咁講得唔得?

都好難講wor

-洋蔥不斷打開一層層就會散發味道,人生每個階段都會有淚有感動(生老病死),但打開到最後其實咩都無,象徵人生過程先係最重要,最後歸於虛無
-洋蔥雖然較少獨立黎睇好似無咩大用,但伴菜絕不可少,又有藥用價值,好似每個人既人生其實同時裝飾左他人既人生,每個人既人生既係獨立又能影響他人

徐巴我由中學睇到你而家
睇到而家出黎幫人補中文

到我而家都教埋日校
呢條出得幾好
以下2種蔬菜,哪項較能象徵人生
苦瓜 洋蔥

洋蔥可以從佢打開一層一層咁代表人生唔同嘅階段

咁第一層代表咩
第二層代表咩

當佢人生八階咁講得唔得?

都好難講wor

-洋蔥不斷打開一層層就會散發味道,人生每個階段都會有淚有感動(生老病死),但打開到最後其實咩都無,象徵人生過程先係最重要,最後歸於虛無
-洋蔥雖然較少獨立黎睇好似無咩大用,但伴菜絕不可少,又有藥用價值,好似每個人既人生其實同時裝飾左他人既人生,每個人既人生既係獨立又能影響他人

徐巴我由中學睇到你而家
睇到而家出黎幫人補中文

到我而家都教埋日校
呢條出得幾好

徐巴個論說十例我仲有留底
洋蔥生吃味辛,但煮熟後味道甘香,且無刺激性,就如人生需經歷練才可散發自身的光芒,又如少年時性格張揚,中老年卻更歸於甘醇(與苦瓜相似但不同
話說頭先5點拔萃有個師奶都有份考
不過我唔係同佢同組
有冇巴打可以講下戰況
洋蔥生吃味辛,但煮熟後味道甘香,且無刺激性,就如人生需經歷練才可散發自身的光芒,又如少年時性格張揚,中老年卻更歸於甘醇(與苦瓜相似但不同

🤓想像力豐富
不過我唔係同佢同組
有冇巴打可以講下戰況

不過我唔係同佢同組
有冇巴打可以講下戰況

會唔會講埋煮菜經驗
不過我唔係同佢同組
有冇巴打可以講下戰況

會唔會講埋煮菜經驗

方太
屌頭先考
其實我都淨係1+3
但係三次都有疊聲
仲要係疊同一個人
會唔會扣分
屌頭先考
其實我都淨係1+3
但係三次都有疊聲
仲要係疊同一個人
會唔會扣分

邊個講得多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞