[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
認真!
上兩年考嗰陣係問三項選擇題
入面四個同立場,而我係畀人咬嗰個,當中四個入面有兩個八婆係互相認識,表達能力都好好

最後我冇人幫拖嘅情況下,畀班八婆狂入位
全程得嗰三次發言
最後 level 2

我係13年考嘅,嗰次得我同另一個女仔肯講嘢,另外三個把口撬唔開嘅......
我哋指明問某位考生,佢都可以一句「我贊成你嘅睇法」就算係回應完,幾驚畀佢累到我表現差
大家覺得聽日會有咩題型
15年生肖題海陸空受害者留名

高登見過你

屌我考16年嗰陣又見到海陸空條仆街

笑到停唔到

貓龜鳳呢條真係好痴線

仆街死
我15年生肖題有海陸空痴線佬
16年梅菊竹成組人拋書包拋落山,拉都拉唔返
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華
大家覺得聽日會有咩題型

象徵
大家覺得聽日會有咩題型

仲有冇機會考共識/排序
古文題你地仲覺得會唔會出
上年開始冇左
依家好撚驚 20號6:30考
唯有密啲搵老師練多幾次 之前咁多年考試一直比人屈機成日得1+1 1+2 搞到依家好怕oral

你呢個case似係唔夠主動個D

應該係
呢兩日搵熟人練咗三次 一次1+1 lv2 令外兩次都1+3 lv4 老師講我到時考好似練嗰時咁進取就得,但出到去考真係會好淆,淨係校內練都驚到成個人震哂

有一個方法既
就係你要好主動搶第一個自由發言時間既波(因為呢個時間應該係最多point你係可以用)

你呢個case我怕你唔夠膽講之後比人講晒

講完你想講既野之後等人地講下佢地既睇法

等下輪回應

啫係搶第一次嗰時唔洗咁急回應人地首輪先,淨係講下自己嘅point同拋例子一齊論論

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
我講完呢個例子之後啲人都討論 有個人話獎勵可以係福利
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

講多少少點拉落福利
就咁睇似係誤解題目重點

個個人話重新定義獎勵呢個字,話獎勵都可以係福利喎
之後我都無再出聲

兩樣嘢唔同 你嗰陣應該駁佢

係我講左政府派錢先
無理由駁自己

不過我係話及時係最唔重要

我會再話政府派錢個原意都可以唔係用派福利個角度出發
可以係因為庫房水浸 當係獎勵各位呢幾年黎嘅努力
不過呢個解釋好牽強

巴打都係準備下一科算啦

可以舉例話以前蝗國共產做又三十六,唔做又三十六,人人食大鑊飯,,結果有目共睹,質疑對面?

我覺得睇佢點定義公平
公平我會理解做係每一個人無論係有乜背景 只要佢fulfill到某一個相應嘅要求就一定可以會有獎勵 唔會因為你個角色而有偏頗
係咁嘅前題之下 公平係重要 但唔係最重要 只要符合上面個要求可以帶出一個「每個人都有得到獎勵嘅機會」呢個訊息都已經足夠

利申:9up
啱啱考完5點嗰題
4個打我1個
認真!
入面四個同立場,而我係畀人咬嗰個,當中四個入面有兩個八婆係互相認識,表達能力都好好

全程得嗰三次發言
最後 level 2

我係13年考嘅,嗰次得我同另一個女仔肯講嘢,另外三個把口撬唔開嘅......
我哋指明問某位考生,佢都可以一句「我贊成你嘅睇法」就算係回應完,幾驚畀佢累到我表現差

最後出嚟?
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華

有冇22號5點伍華
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華

九龍塘
公平>適量>及時
出古文題我即刻自殺
聽日6:30 好緊張 已經開始胃痛
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華

九龍塘

我都係九龍塘
公平 > 適度 > 及時

有冇高手可以定義下三樣嘢

同求

公平:有一套固定嘅獎勵原則,唔會五時花六時變、心血來潮咁一時獎一時唔獎。
適度:獎勵份量要合適,太多就會令學生變成為咗獎勵而讀書,學習嘅本義會變質;太少就唔能夠成功引起學習動機,個小獎勵對學生嚟講係可有可無嘅垃圾。
及時:反饋要即時性嘅,唔係過咗幾日突然醒起先補返個獎勵。

利申:13年dse中文,說話5**,但好耐無練,唔知有無理解錯(頭盔)
唯有密啲搵老師練多幾次 之前咁多年考試一直比人屈機成日得1+1 1+2 搞到依家好怕oral

應該係
呢兩日搵熟人練咗三次 一次1+1 lv2 令外兩次都1+3 lv4 老師講我到時考好似練嗰時咁進取就得,但出到去考真係會好淆,淨係校內練都驚到成個人震哂

有一個方法既
就係你要好主動搶第一個自由發言時間既波(因為呢個時間應該係最多point你係可以用)

你呢個case我怕你唔夠膽講之後比人講晒

講完你想講既野之後等人地講下佢地既睇法

等下輪回應

啫係搶第一次嗰時唔洗咁急回應人地首輪先,淨係講下自己嘅point同拋例子一齊論論

都要回應
回應人地可以講四五句之後翻自己輪點

因為正常既發言應該係 回應人地+自己論點
認真!

全程得嗰三次發言
最後 level 2

最後出嚟?

我5**,唔知佢哋,原過另外三個睇表現就應該炒咗。
大家覺得聽日會有咩題型

象徵

聽日5點唔好出象徵呀 會死人

應該係

記得要大聲啲,如果同時開口,你把聲遮到人哋把聲,佢有機會自動收聲。
或者即刻判斷下你同佢邊個發言次數多啲,自己唔夠就幾大都唔好讓人。
如果決定咗讓個發言次數少嘅,就微笑+伸出手掌表示禮讓,搏考官見到印象好啲。(讓完仲要抽下水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞