[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
今年局外人睇返發現暫時題目好似易過上年少少咁 不過第2條真係幾難比例子

設例
或者怪獸家長?
我坐係屋企諗第2題點排都諗唔到

更加唔洗諗落場限時會點
今年局外人睇返發現暫時題目好似易過上年少少咁 不過第2條真係幾難比例子

設例
或者怪獸家長?

傻仔先設例

設例
或者怪獸家長?

傻仔先設例

設例無高分
獎勵嗰條考完都唔知講近啲乜
我諗要考慮返獎勵原意,同埋三項原則對於被獎勵者同未被獎勵者嘅具體影響。而牽涉到獎勵嘅處境有冇競賽性質可能都會影響判斷

公平:決定獎幾多同獎咩人嘅原則維持一致,令人信服獎勵嘅決定係合理同有參考價值,信服結果,以之作為努力目標
及時:即時回饋,唔拖延,值得獎勵就獎,令被獎勵者有足夠動力做到最好,未被獎勵者知道客觀要求嘅水平何在
適度:獎勵符合要做嘅任務嘅難易程度,過猶不及,但太少又會令人冇動力,低估自己表現

我排 312
及時個個我講左政府派錢派資源係為左阻止示威個啲野發生 咁樣只不過係安撫民生 治標不治本

講到錯撚哂

拉到好遠下...
遠得都幾過份 (個人覺得)

離晒題 政府派錢都唔係獎勵市民 性質好唔同

我都覺
反而唔出聲個女仔話我地離題

你講到政治呢D咁遠,除飛你解釋個到係真係同你優次解釋到有關
唔係既話真係

下一份卷加油啦

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
我講完呢個例子之後啲人都討論 有個人話獎勵可以係福利
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

設例
或者怪獸家長?

怪獸家長好似唔多掂
我覺得題目暗示左係一個獎勵制度入面有一班人受獎勵,怪獸家長比較少講左去獎勵子女方面(甚至一群子女)

我排 312
及時個個我講左政府派錢派資源係為左阻止示威個啲野發生 咁樣只不過係安撫民生 治標不治本

講到錯撚哂

拉到好遠下...
遠得都幾過份 (個人覺得)

離晒題 政府派錢都唔係獎勵市民 性質好唔同

我都覺

唔係既話真係

下一份卷加油啦

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

講多少少點拉落福利
就咁睇似係誤解題目重點
lm
利申 2016。卷一至卷三5* 卷四5**
15年生肖題海陸空受害者留名

高登見過你
大家聽日tip咩

設例
或者怪獸家長?

傻仔先設例

咁無實例既話設例都未嘗不可
1830果條死得人多

係屋企冇限時諗都諗唔到啦
唯有係希望考呢條既手足會拉curve

高登見過你

屌我考16年嗰陣又見到海陸空條仆街

我都覺

唔係既話真係

下一份卷加油啦

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

講多少少點拉落福利
就咁睇似係誤解題目重點

個個人話重新定義獎勵呢個字,話獎勵都可以係福利喎
之後我都無再出聲

兩樣嘢唔同 你嗰陣應該駁佢

高登見過你

屌我考16年嗰陣又見到海陸空條仆街

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞