[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
報定asso都得
上黎討論既全部都on99
有無巴打覺得適度同公平根本講緊同一樣野
我會定義適度根據能力係比幾多獎勵

出題目個條友比得呢3個選擇就實有唔同

我覺得唔係同一樣野
呢題真係好難
本身解題已經唔易
仲要係好難搵到個合適嘅例子
好彩唔係做呢題
唔係實仆街
考630
輕鬆
公平我以爲係個個d獎品都一樣 不論做左d咩
公平應該係有劃一準則 ,適度就講個準則係點 例如唔好太重
9up
有無巴打覺得適度同公平根本講緊同一樣野
我會定義適度根據能力係比幾多獎勵

適度=不多不少﹑恰到好處嘅獎勵
既達至獎勵嘅原意,又不令獎勵蓋過其獎勵嘅原意

呢一題我覺得會係要stick to 獎勵個出發點去講(好似係)
16DSE 留名
各位覺得睇個3個特首候選人講野有無幫助

個人認為出題時期大約係12月左右
應該冇乜幫助
第一條揀反叛係唔係贏晒?

我覺得迷惘屈機啲 成個青年時期 求學 就業 愛情等等都鳩吹到
反叛好似得青年初期
考630
輕鬆

各位覺得睇個3個特首候選人講野有無幫助

三條友都係猛屌對面
然後關自己事就左推右推
唔係就搵另一話題轉移視線
睇左有害就真
第一條揀反叛係唔係贏晒?

我覺得迷惘屈機啲 成個青年時期 求學 就業 愛情等等都鳩吹到
反叛好似得青年初期

個人覺得兩個都幾好發揮
無話邊一個嬴唒
有人認為「家有一老,如有一寶」,有人則認為「老而不死是為賊」,試談談你的看法。 

貼中左
屌你老母 我係6點半個round
一睇嗰3個choices 仆你個街 1同3咁撚似既
有冇ching可以幫我評下 我排1 3 2
我話公平背後其實提倡緊一個平衡概念
一分耕耘 一分收穫 之後唔記得自己講咩

仲要發言次數 1+2 玩撚完啦屌

有冇ching可以幫我解下

屌 我仲話咩 如果公平既奬勵 可以令受到奬勵既人明白
自己既付出唔係白白浪費 係同付出互相對應

玩撚完啦

公平同公義唔同喎

呢條真心難

唉 玩撚完啦
首先為題目中「獎勵」下個定義,講清楚獎勵嘅原意先

好多人都問適度,適度我會解作合適,唔多又唔少。且獎勵內容唔會違背獎勵嘅原意

例如鮮魚行學校有個獎勵計劃 話咩默書100分 交齊功課會獎牛餐肉比學生
換個場景 如果好似大陸高考咁送一疊疊人民幣又適唔適度呢 會唔會令學生變得功利主義?
有人認為「家有一老,如有一寶」,有人則認為「老而不死是為賊」,試談談你的看法。 

貼中左

到底及時應該點解
報定asso都得

咁有信心有唔條2
公平我以爲係個個d獎品都一樣 不論做左d咩

同埋如果個個既準則都唔同咪有排搞
今年局外人睇返發現暫時題目好似易過上年少少咁 不過第2條真係幾難比例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞