[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
原來已經兩年啦 時光飛逝

加油呀你哋

好凍
迷惘for sure

幾好講 但我諗可能五個都揀迷惘
睇黎係真

知唔知有無現今?

照道理有, 佢應該唔會問你古代既青少年掛
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦
睇黎係真

知唔知有無現今?

YYLam 個個無寫有,但奇就奇在通常佢地出呢d都會有寫
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦

agger
咁洗唔洗分埋地區 認真喎
真心呢條寂寞有無得講

我係青少年時期好空虛寂寞冷
反叛好講喎
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦

考評局冇寫現今一定有原因
如果成組淨係一輪嘴講而家香港青少年面對既問題而冇講其他國家/上世紀甚至古代青少年既話
應該會被認為唔夠多角度,成組都唔會高分
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦

如果成組淨係一輪嘴講而家香港青少年面對既問題而冇講其他國家/上世紀甚至古代青少年既話

心水清
dse唔係通常都想學生講嘅野偏向正面咩
呢題3個選項都偏負面
有冇可能要將呢啲字眼用正面嘅方式講出黎
例如反叛係證明青少年嘅成長
由只會聽長輩意見變成有獨立思想之類
迷惘:
-自我(心理社會發展論,自我認同,確立自我)
-前路(工作?生計?興趣?)
-人際關係(角色定位)
反叛好講喎

反叛太negative 唔易講
原始人青少年難以找到適當洞穴作居,迷茫不已
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦

心水清

利申:2015中文3
覺得dse唔能夠準確反映學生能力/潛能
我會簡迷茫
5年啦

利申:2012DSE 仲要考朗讀既死老鬼
睇黎係真

知唔知有無現今?

就算無都會套現今啦

心水清

利申:2015中文3
覺得dse唔能夠準確反映學生能力/潛能

有講現今青少年喎
好緊張 等緊六半個場
好緊張 等緊六半個場

唔洗緊張 做番平時
緊張反而你會表現差啲
加油
原始人青少年難以找到適當洞穴作居,迷茫不已

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞