[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
15年生肖題海陸空受害者留名

高登見過你

屌我考16年嗰陣又見到海陸空條仆街

笑到停唔到

高登見過你

笑到停唔到

高登見過你

笑到停唔到

貓龜鳳呢條真係好痴線
我第一題會揀迷惘
貼緊番現今
現今青少年係溫室小花 咩都比父母安排哂
根本唔知自己真正想要啲咩
淨係識得聽父母話
在怪獸家長的淫威下自然難以反叛(例子有外國嗰個虎媽)
當青少年長大後 好多事要開始自己決定
冇咗父母guide 住
自然唔知自己想要啲咩 有咩目標

有錯勿屌
屌上年就梅菊竹今年就獎勵嗰條
黑仔到 升grade無望

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
我講完呢個例子之後啲人都討論 有個人話獎勵可以係福利
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

講多少少點拉落福利
就咁睇似係誤解題目重點

個個人話重新定義獎勵呢個字,話獎勵都可以係福利喎
之後我都無再出聲

兩樣嘢唔同 你嗰陣應該駁佢

係我講左政府派錢先
無理由駁自己

不過我係話及時係最唔重要

我會再話政府派錢個原意都可以唔係用派福利個角度出發
可以係因為庫房水浸 當係獎勵各位呢幾年黎嘅努力
不過呢個解釋好牽強

巴打都係準備下一科算啦
呢兩題一般程度咋喎
呢兩題一般程度咋喎

認同
依家好撚驚 20號6:30考
唯有密啲搵老師練多幾次 之前咁多年考試一直比人屈機成日得1+1 1+2 搞到依家好怕oral

梅菊竹上年有條youtube片有講 有睇過屈曬機
唯有密啲搵老師練多幾次 之前咁多年考試一直比人屈機成日得1+1 1+2 搞到依家好怕oral

你呢個case似係唔夠主動個D

獎勵好過梅菊竹好多啦

咁我又解釋到
姐係2撚左

再問問巴打們
我講完呢個例子之後啲人都討論 有個人話獎勵可以係福利
咁我個分係咪會再低

獎勵點同福利

講多少少點拉落福利
就咁睇似係誤解題目重點

個個人話重新定義獎勵呢個字,話獎勵都可以係福利喎
之後我都無再出聲

兩樣嘢唔同 你嗰陣應該駁佢

係我講左政府派錢先
無理由駁自己

不過我係話及時係最唔重要

我會再話政府派錢個原意都可以唔係用派福利個角度出發
可以係因為庫房水浸 當係獎勵各位呢幾年黎嘅努力
不過呢個解釋好牽強

巴打都係準備下一科算啦

可以舉例話以前蝗國共產做又三十六,唔做又三十六,人人食大鑊飯,,結果有目共睹,質疑對面?
共識題如果最尾達唔到共識
可唔可以總結果陣話出到去再討論?
有冇bro分析到過往幾年公認既難題通常第幾日出

應該係
呢兩日搵熟人練咗三次 一次1+1 lv2 令外兩次都1+3 lv4 老師講我到時考好似練嗰時咁進取就得,但出到去考真係會好淆,淨係校內練都驚到成個人震哂

無話一定唔得

唔一定要有共識,但要共識意識,
唔可以淨係踩人,要講番對家option既好,
"同學既意見我都同意既,option A 的確在B 方面重要,不過我認為optionC在D方面比option A更優勝,而且D 方面比B 方面重要。。。。。。",
因為共識題既選項都係岩既,
依家只係討論邊個更加岩姐。

應該係
呢兩日搵熟人練咗三次 一次1+1 lv2 令外兩次都1+3 lv4 老師講我到時考好似練嗰時咁進取就得,但出到去考真係會好淆,淨係校內練都驚到成個人震哂

有一個方法既
就係你要好主動搶第一個自由發言時間既波(因為呢個時間應該係最多point你係可以用)

你呢個case我怕你唔夠膽講之後比人講晒

講完你想講既野之後等人地講下佢地既睇法

等下輪回應

你係先好講

屌你
留低埋電話wtsapp開gp慢慢傾
23號考

到底及時應該點解

你揀左及時?

利申我係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞