[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
及時其實係咩

實行獎勵既時間性啩
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312
及時個個我講左政府派錢派資源係為左阻止示威個啲野發生 咁樣只不過係安撫民生 治標不治本

講到錯撚哂

拉到好遠下...
遠得都幾過份 (個人覺得)
感覺今日兩條都好高深莫測

第一條都叫正常
但第二條個用字上複雜 加上係排列優次 係難嘅一條
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312
及時個個我講左政府派錢派資源係為左阻止示威個啲野發生 咁樣只不過係安撫民生 治標不治本

講到錯撚哂

拉到好遠下...

離晒題 政府派錢都唔係獎勵市民 性質好唔同
感覺今日兩條都好高深莫測

第一條都叫正常
但第二條個用字上複雜 加上係排列優次 係難嘅一條

說話變左考閱讀理解

特別係呢一條
及時=唔好遲俾獎勵

及時其實係咩

實行獎勵既時間性啩

我覺得係一段適合嘅時機入面獎勵 從而達至獎勵個原意最大好處
data有冇解釋啊 鬼識講咩大佬
啲terms咁抽像
覺得自己講得1999
Lv3都唔知有冇
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312

講到錯撚哂

拉到好遠下...

我都覺
反而唔出聲個女仔話我地離題

下科努力巴打
data有冇解釋啊 鬼識講咩大佬
啲terms咁抽像

有冇高人講解下
唔係好清楚佢出題原意係想點
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312

講到錯撚哂

拉到好遠下...

我都覺

平常心啦 努力其他科
第一題我會揀反叛
第二題真係好難,嚴格黎講,淨係定義“公平”,已經可以世界大戰
利申:2013年5**
屌你老母 我係6點半個round
一睇嗰3個choices 仆你個街 1同3咁撚似既
有冇ching可以幫我評下 我排1 3 2
我話公平背後其實提倡緊一個平衡概念
一分耕耘 一分收穫 之後唔記得自己講咩

仲要發言次數 1+2 玩撚完啦屌

有冇ching可以幫我解下

屌 我仲話咩 如果公平既奬勵 可以令受到奬勵既人明白
自己既付出唔係白白浪費 係同付出互相對應

玩撚完啦
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312

講到錯撚哂

拉到好遠下...

我都覺

你講到政治呢D咁遠,除飛你解釋個到係真係同你解釋到
唔係既話真係

下一份卷加油啦
考完既巴打
唔洗覺得自己一定仆硬街

我上年解錯題成組
都冇事出到黎有5
記住唔好影響到心情 上年考完我唔開心左好耐
曬曬啲時間

玩撚完啦

公平同公義唔同喎

玩撚完啦

公平同公義唔同喎

呢條真心難
岩岩考完
十成拎3

你個名
考完唔好諗啦
溫下其他野放鬆

我排 312

講到錯撚哂

拉到好遠下...

我都覺

你講到政治呢D咁遠,除飛你解釋個到係真係同你優次解釋到有關
唔係既話真係

下一份卷加油啦
有無巴打覺得適度同公平根本講緊同一樣野
我會定義適度根據能力係比幾多獎勵
第一題我會揀反叛
第二題真係好難,嚴格黎講,淨係定義“公平”,已經可以世界大戰
利申:2013年5**

公平同平等

公平好多發揮既空間
第一條揀反叛係唔係贏晒?
獎勵可以有咩情境?????我剩係諗到

老師獎勵學生 , 主人獎勵寵物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞