[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
如果我抽中梅竹菊/水木土果類真係死得

Agger冇番啲聯想力真係收得皮
同文學個啲同學係咪感覺輕鬆啲?

水土木要點講

水唔同型態 水能載舟 亦能覆舟 就如父母 好嘅父母會對你成長有幫助 但壞嘅父母會害你一生
利申今年先考 上面9up

我有次練都係揀水 第一個pt同巴打你一樣 再講水嘅型態萬變,有巨浪有靜山,就好似父母同我地相處咁有時嚴厲有時寛容
Btw 17號九龍灣st joe求相認

我練係每一題嘅每一個選項都諗一次咁 水大概諗到係呢個 土嘅話咪大地之母 養育生命 提供養分 好似父母教導子女咁 但子女大左 點都會離開父母嘅懷抱 破土而出 獨自成長
9諗 唔知有冇離題
如果我抽中梅竹菊/水木土果類真係死得

Agger冇番啲聯想力真係收得皮
同文學個啲同學係咪感覺輕鬆啲?

水土木要點講

水唔同型態 水能載舟 亦能覆舟 就如父母 好嘅父母會對你成長有幫助 但壞嘅父母會害你一生
利申今年先考 上面9up

我有次練都係揀水 第一個pt同巴打你一樣 再講水嘅型態萬變,有巨浪有靜山,就好似父母同我地相處咁有時嚴厲有時寛容
Btw 17號九龍灣st joe求相認

最衰22號

23號
考今日6點半見到條題目已經屌左出黎 我嗰組仲要有條友除左首輪係黎齋坐,有個就講得勁少 deadair左幾次
考今日6點半見到條題目已經屌左出黎 我嗰組仲要有條友除左首輪係黎齋坐,有個就講得勁少 deadair左幾次

deadair好似好大鑊

應該玩完 有冇幫手界題

Molamola
17號彩虹
聽日五點考
17 伯裘
我記得喺狼來了果題 咁快又一年. 考生加油

記得上年同樣時間又係高登講
呢個post認得一個

我決定次次中文說話post都要狙擊返海陸空條粉腸

其實咩事

題目係12生肖加一個
鳳/龜/貓 三揀一
加多隻龜咪海陸空三種屬性齊曬

第二年我中埋梅菊竹
16福建
想請教下5點個題 講寂寞可以立於不敗之地既話
係唔係冇可能
想請教下5點個題 講寂寞可以立於不敗之地既話
係唔係冇可能

未必嘅
啲人講有朋友就冇寂寞 可以話朋友只係形式上 即使有朋友/網路世界嘅朋友 都只係令自己唔孤單 只係形式上嘅朋友 但心靈上仍然感到寂寞

應該玩完 有冇幫手界題

我係一號 有界到獎勵應該有咩用 deadair左我即刻出黎救 應該冇事掛
23號考6:30 好撚驚死

23號5點 最怕古語/文化
如果沙田區有要去陳階嘅巴絲小心啲
學校有教畜喺嗰度監

最後一日係咪會同自修生一齊考?

23號

23號

Retake dog 23
個人覺得出古語既都會有參考資料比
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華

有冇22號5點伍華

22號6點拳伍華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞