[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
睇番上年既題目。。咁又一年 今年dse既加油呀
23號考

23號5點

我都係 23號5點伍華

有冇22號5點伍華

22號6點伍華
考完既巴打
唔洗覺得自己一定仆硬街

我上年解錯題成組
都冇事出到黎有5
記住唔好影響到心情 上年考完我唔開心左好耐
曬曬啲時間

唔好講大話la巴打
ed說話哄唔到人
如果我抽中梅竹菊/水木土果類真係死得

依啲先仆街 無咩實例
有冇人問人攞電話
頭先我6:30考,揀左適度》公平》及時
一開波我講左獎勵可以獎下屬,學生,小朋友,同埋獎勵最終目的係比認同對方,令佢下次再接再勵

適度係最重要果度我拋左中庸之道出黎,話咩獎都好都要恰如其分,如果獎太多會令人不思進取,例如學生受太多獎就可能認為有呢次獎都夠啦唔洗再努力,完全違反獎勵意義

公平都重要,但係其實公平係好抽象同復雜,每人都有佢準則,以教小朋友做例子,佢地可能唔明咩係真公平,反而適度更易令佢地明(數量、質量),知獎勵入面適度係好重要

及時只係輕輕講左雖然係遲比獎勵,但係好過冇,而且當下屬隔左一排先收獎勵,佢地就更珍惜個獎,更再接再勵,所以時間唔係最緊要

到底咁樣係lv4定5?我都有1加4架,dead air左又係我接,人地lur又係我接落去

真係好撚驚

呢個可以駁你點解淨係講小朋友
同埋點解抽象就唔解釋
相反公平呢個概念好重要
我地唔係應該透過獎勵去令佢地明白?
適量同公平都係抽象概念

睇到段野內文就知頂盡3
3樣野 只講左第一個好重要
其餘兩個唔重要咁
避重就輕得咁明顯 一聽就知收收地皮
可以講頂盡3
利申2015 5*
Lm
一開波我講左獎勵可以獎下屬,學生,小朋友,同埋獎勵最終目的係比認同對方,令佢下次再接再勵

適度係最重要果度我拋左中庸之道出黎,話咩獎都好都要恰如其分,如果獎太多會令人不思進取,例如學生受太多獎就可能認為有呢次獎都夠啦唔洗再努力,完全違反獎勵意義

公平都重要,但係其實公平係好抽象同復雜,每人都有佢準則,以教小朋友做例子,佢地可能唔明咩係真公平,反而適度更易令佢地明(數量、質量),知獎勵入面適度係好重要

及時只係輕輕講左雖然係遲比獎勵,但係好過冇,而且當下屬隔左一排先收獎勵,佢地就更珍惜個獎,更再接再勵,所以時間唔係最緊要

到底咁樣係lv4定5?我都有1加4架,dead air左又係我接,人地lur又係我接落去

真係好撚驚

同埋點解抽象就唔解釋
相反公平呢個概念好重要
適量同公平都係抽象概念

睇到段野內文就知頂盡3
其餘兩個唔重要咁
可以講頂盡3
利申2015 5*

呢啲例子咁普通 唔會上到*
最好舉下 諾貝爾、奧斯卡、金球獎

真係好撚驚

同埋點解抽象就唔解釋
相反公平呢個概念好重要
適量同公平都係抽象概念

睇到段野內文就知頂盡3
其餘兩個唔重要咁
可以講頂盡3
利申2015 5*

最好自己攞埋獎
[quote][quote][quote]23號考6:30 好撚驚死

23號5點 最怕古語/文化

最後一日係咪會同自修生一齊考?
有冇22號男拔?
係咪話一號同學大多數都係band 1同學?
今日5點
係咪話一號同學大多數都係band 1同學?

關咩事
大家覺得聽日會有咩題型

象徵

聽日5點唔好出象徵呀 會死人

巴打邊到考
Btw出古語題先仆街
14號 5點男拔 有冇巴打
而家DSE d口試題目咁難
咩梅菊竹,十二生肖
咁刁鑽

我果時12年AL果條係
敬老,有甚麼好方法
咩梅菊竹,十二生肖
咁刁鑽

我果時12年AL果條係
敬老,有甚麼好方法

而家好似唔會再咁開放比你自己諗 一定要由題目見
咩梅菊竹,十二生肖
咁刁鑽

我果時12年AL果條係
敬老,有甚麼好方法

而家好似唔會再咁開放比你自己諗 一定要由題目提供然後揀

真係好撚驚

同埋點解抽象就唔解釋
相反公平呢個概念好重要
適量同公平都係抽象概念

睇到段野內文就知頂盡3
其餘兩個唔重要咁
可以講頂盡3
利申2015 5*

最好自己攞埋獎

我唔通打哂出嚟咩
利申2016 5**
我公平性會舉Oscar 有年冇黑人入選 結果被杯葛 獎項得來無意義
今日5點

我都係 你邊度考?

我都係 23號5點伍華

九龍塘

我都係九龍塘

會唔會見到巴打

巴打 幾點
我5點

我又係五點 九龍塘
巴打留手啊!

應該唔會咁啱同組掛

緣份

合作
今日630 郭得勝
大家覺得聽日會有咩題型

象徵

聽日5點唔好出象徵呀 會死人

巴打邊到考
Btw出古語題先仆街

五點喇沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞