[開定先] 2017年DSE中文卷四口試題目集中討論

1001 回覆
44 Like 5 Dislike
驚到瀨屎
根據國際研究的最新推算,香港人壽命冠絕全球。長壽是福,還是喎?試談談你的看法
根據國際研究的最新推算,香港人壽命冠絕全球。長壽是福,還是禍?試談談你的看法
根據國際研究的最新推算,香港人壽命冠絕全球。長壽是福,還是禍?試談談你的看法

呢d係貼下既

11/3 ,第二題,6:30pm
面對香港現今社會環境,你認為同舟共濟還是創新求變的精神更值得提倡?談談你的看法。

上年抽中呢題然後我講雨傘革命體現同舟共濟精神,最後拎左個1 有冇巴打幫我分析吓個死因
有人認為「家有一老,如有一寶」,有人則認為「老而不死是為賊」,試談談你的看法。 
Lm 17

面對香港現今社會環境,你認為同舟共濟還是創新求變的精神更值得提倡?談談你的看法。

上年抽中呢題然後我講雨傘革命體現同舟共濟精神,最後拎左個1 有冇巴打幫我分析吓個死因

個人覺得雨革所產生既黃藍對立已經唔係同舟共濟既團結互助,而係一部分人不滿現時狀況所以希望透過雨革改變。所以似係創新求變多d。

你都算錯到七彩
1. 以下哪一項最為破壞社會凝聚力?
事事猜疑 任意謾罵 只顧私利

2. 下列何者為成功最大的敵人?試討論並達成共識
驕傲 懶惰 運氣

3. 以下哪一種顏色最能代表教育?
紅 黃 黑
路過食花生
大家要加油
- 準備定唔同人士既特質,eg:
青少年/中學生/學生/香港人/老年人/...
多一字少一字都可以差好遠
少改:

3. 以下哪一種顏色最能代表現今的香港?
紅 黃 黑
少改:

紅 黃 黑

在下佩服
少改:

紅 黃 黑

即刻變左政治問題
少改:

紅 黃 黑

即刻變左政治問題

應該唔會有考生答

紅: 因為大陸咩都入侵哂

再分享少少
如果dse近幾年已經掃晒(好多同學中六已經做得7788),可嘗試睇下近幾年既ce同al,除左對卷4有用,作文都可能有意外收穫
例如上年既創新傳統就曾經出現過類似既說話題型
我記得之前睇過有五隻色係代表仁義禮智信,所以我聯想到教育

但點排唔記得,有無高手

雨傘革命仲點會同舟共濟
利申RAL 2
Lm
利申 唔洗考
第一日係咪好少出文化題?
利申:retaker 筆試撞present
17dse 加油
利申:16 口試5**
Lm

雨傘革命仲點會同舟共濟
利申RAL 2

淨係玩命講政治敏感議題已經死得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞