[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (3)

1001 回覆
33 Like 12 Dislike
答唔到你,所以唔使擔心
無意間喺 iOS 13 發現嘅新string,用嚟每年喜迎地鐵加價
iOS 13.1
咩係「單車車資調整」?
有咩單車收八達通
關加價咩事? Fare Adjustment 你都唔知點解?
共享單車?

因為變咗法例,每年都要重新計車費浮動
因為官方用字係「調整」,唔係「加價」
應該唔係講緊加價嗰個fare adjustment
類似日本嗰啲精算機多啲
似係地鐵扣多/扣少錢嗰陣時用
Probably faked document claims to reveal iOS 13 software rollout plan and the names of the iPhone 11

https://9to5mac.com/2019/09/04/apple-ios-13-iphone-11-iphone-11-pro-launch-leak/
你返去讀多兩年書先啦,香港人真係無乜國際視野,你睇下英國日本既 Fare Adjustment 先啦。

呢到個意思係補票,外國日本常見,車票唔夠錢就可以加錢補票,呢個好小係香港出現,呢句只係其他國家要呢個字就順便翻譯,我好肯定講地鐵個可加可減機制係乜撚關係都無。
其實諗下都知加價唔關Apple Pay事
以前九鐵有個補票處Fare Adjustment
即使而家閘內嘅客務
只係我個人睇法,見到有新字眼所以分享下
造成誤會,唔好意思
下次唔會了
題外話
Apple Pay Suica有個「維修模式」
有時張卡神神地要畀啲職員check吓就會用到

相信大家搭地鐵偶爾都會遇過出唔到閘嘅問題
唔知香港會唔會有呢個維修模式呢
巴打不要氣餒, 我覺得你拆啲 code 出嚟睇好有建設性, support~!
有呢個功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞