[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (3)

1001 回覆
33 Like 12 Dislike
支你老母持
公司樓下拍卡要用八達通
如果轉移做虛擬, 唔知實體卡仲入唔入到公司呢

其實
我最想佢出apple pay直接嘟泥俾錢!!!!!!
而唔係搞張虛擬八達通 再用張卡比
人地英國可以直接apple pay入閘出閘, 可以完全取代oyster card, 根本唔需要加張卡入apple wallet點點點
好鬼方便......
實體卡轉移後會即時 "燒死", 永遠用唔到

一定係八達通加入 Wallet 係最正㗎, 八達通用 FeliCa 制式, 係現時最快嘅商用 NFC 交易模式
我最想佢出apple pay直接嘟泥俾錢!!!!!!

ching, 你所講既應該係想閘機支援EMV? Apple pay本身就做到"直接嘟泥俾錢"呢樣野
push
無真有心機 ...
更正: 你真有心機 ...
本身張卡登記咗門禁系統正常係可以轉移落虛擬卡
不過我唔可以確切咁答你個別公司得定唔得

至於EMV入閘 黨鐵今年5月已經投咗標
不過最快2022/23年度先有得用 下年要食住支那寶閘機先
倫敦個case之所以成功係因為當地人乜都用信用卡
而且Oyster只係用嚟畀車錢 唔似八達通咁有好多其他用途
香港唔係所有地方都收信用卡 所以香港人仲係好依賴八達通同現金
我相信出咗EMV閘機之後都仲會有好多人用返八達通
居然將來會有EMV入閘 好感動!!!
我林懶人應該會好buy呢個
我就係典型的連打開袋搵八達通都懶得搵的人
香港最煩係好多地方要用現金
無現金 連譚仔外賣都買唔到
擺用?即係你依家仲未跳閘啦
依家張八達通有自動增值 如果入落手機
咁手機張卡有自動增值?
而家仲係有唔少人用cash
仲用八達通? 每用100蚊比黨錢賺兩蚊
請盡量減少使用八達通
用緊CITI 張八達通VISA, 轉唔轉到入去IPHONE度?
定要另外出張八達通俾IPHONE??
巴打好有心
仲有oepay增值
億屌成材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞