[億屌成材] Apple Pay × Octopus 等候區 (3)

1001 回覆
33 Like 12 Dislike

官方新聞稿
八達通將可在iPhone和Apple Watch上使用
(香港,2019年7月11日)八達通卡有限公司一向致力提供創新的支付服務,以配合客戶多元化支付需要,公司宣布今年稍後,客戶將可在iPhone或Apple Watch上透過Apple Pay,使用八達通支付公共交通及零售交易。公司會於稍後公布更多詳情。

FAQ 常見問題
1. 點樣加張八達通落iPhone?

你可以轉移實體卡,將張八達通卡拍落機背轉移落iPhone;你亦可以買一張全新嘅虛擬卡,不過Wallet要有一張信用卡先,用嚟畀按金。

2. 轉咗落iPhone之後,張實體卡仲用唔用到?
實體卡一經轉移即時作廢,虛擬卡亦唔可以轉返落實體卡。

3. 按金點算?有冇得負錢?
同普通租用版八達通一樣有50蚊按金,轉移實體卡會自動變成虛擬按金;只要交易前餘額係正數(即係$0.1或以上)就可以負錢,最多可以負$50;最高儲值額係$1,000。

4. 嘟卡畀錢使唔使解鎖或者驗證?
如果set做特快交通卡(Express Transit Card)就唔使用Face ID、Touch ID或者密碼驗證,好似真八達通噉直接放埋讀卡器就得,mon都唔使著。

5. 會唔會影響其他Apple Pay信用卡?
特快交通卡唔等於預設交易卡,換言之係唔會影響到信用卡交易。例:放埋信用卡機會彈預設卡(即信用卡),放埋八達通機就會彈特快交通卡(即八達通)。

6. 自動增值、月票、屋苑出入嗰啲有冇影響?
大部份原有服務都會自動轉落虛擬卡,另外如果買全新嘅虛擬卡亦可以正常登記有關服務,其中包括:
自動增值服務
八達通日日賞
屋苑/商業大廈/校園門禁系統
大家樂Club 100
港鐵乘車優惠及服務
轉移唔到嘅服務包括:
• 停車場時租/月租服務
• 港鐵泊車轉乘計劃

7. 點樣增值?

只要唔係插卡式嘅增值地點都可以為Apple Pay八達通增值,另外亦可以用Apple Pay內嘅銀聯卡增值(見Q8),或者經八達通app用O! ePay/轉數快轉賬。

8. 可唔可以用信用卡增值?有冇手續費?

可以用Apple Pay裏面嘅銀聯卡增值;最少增$50;如果用銀聯卡增值係唔會收手續費。

9. 有邊幾代iPhone/Apple Watch支援?

iPhone 8或以上
Apple Watch Series 3或以上
日本版iPhone 7/Apple Watch Series 2
XS/XR設有慳電模式,冇電死機之後5個鐘內都用到特快交通卡。

10. iPhone同Apple Watch可唔可以用同一張卡?
唔得,如果兩邊都想用就要有兩張。

11. 將張八達通卡放咗落手機咪好易畀人追縱?
Apple Pay交易係會將你部機嘅裝置帳戶號碼(Device Account Number)share畀系統,換言之八達通會知道張卡屬於你部機,比起一般不記名八達通的確風險高啲。

12. 會唔會畀人嘟走晒我啲錢?
八達通機要商業登記,O! ePay拍卡過數都要登記卡號碼。而且拍卡畀錢iPhone會第一時間通知同震機,比起傳統實體八達通更勝一籌。

13. 唔見咗部電話點算?
可以經iCloud鎖機,張卡會即時停用。

14. 換電話、洗機會唔會冇咗張八達通?
唔會,張卡跟你account而唔係跟機,可以喺同一個Apple ID嘅iPhone/Apple Watch之間無限次轉移,就算delete咗都可以隨時restore。

15. 點樣退卡?
上八達通個網填份form,佢會將餘額同按金加埋,然後寄張支票或者退款信畀你。

16. 支援邊種八達通卡?
不記名租用版成人/長者八達通
個人租用版成人/長者八達通
必須印有9位數字嘅八達通號碼(8個數字加1個括號內數字,例如12345678(9))
以下個人八達通唔支援
• 年齡在12歲以下的個人八達通
• 附有殘疾人士及學生優惠的個人八達通
• 員工個人八達通
• 已購買羅湖/落馬洲/廸士尼月票的個人八達通
另外銷售版八達通(包括特別版八達通、別注版八達通、迷你八達通等)、銀行聯營八達通等等全部唔得。

17. 幾時出呀屌你老母
最大機會9月中後期同iOS 13一齊出,事關iOS 13 beta入面,Apple Pay加卡嗰頁已經多咗「交通卡」同「乘搭交通工具」嘅字眼。順帶一提,iPhone 7或以下係冇出現呢啲字眼。

等候區1:https://lih.kg/1331975
等候區2:https://lih.kg/1397807
Samsung pay點樣轉返張八達通去apple pay?
Lm
LM
Lm
push
push
想問每月既交通津貼係咪照入到架?
入唔到架 千祈唔好用
車都搭唔到 嘢都買唔到架
入嚟For裝飾 型啲咁解架 打架飛機架咋
如果上述功能 請繼續使用實體咭
希望屌多幾日就成真
LM期待
八爪魚 app beta?
正呀!!
咁咪可以fps去oepay,再增值去八達通囉
多謝巴打 無真好人
更正:
多謝巴打 真好人
即係都要買reader la
要整一定整到, 因為已經有幾個日本 developer 講咗 iOS 13 一出, 就會 upload 讀 Suica 嘅 app 上 App Store
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞