[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
我每晚一杯glencain glass...大概100ml到,一個星期清一支single malt

星期六日仲多,開始對威麻木

1杯100ml ?

巴打 個杯其實唔係for你1次倒100ml wor.,,,,,

我想問當一次飲100ml嘅時候,你會唔會仲知自己飲緊乜(真心膠,試過最多都係90,個口已經麻咗)

老實講 除非event會飲9-10 杯之外 都唔會飲咁多

但去多幾次
我發覺都係攞d分享瓶比佢裝 第日飲都係比無較好d

後期d酒都分唔到d味

正解,會麻木,已經慣左陣味,但飲其他酒會搵唔返果種層次

但裝1杯100ml 既glencairn 真係

我無講每次斟100ml我只係話每日飲100l左右
每次20-30ml到斟3-4次
個人覺得over $1500既威隻味差唔多,只係多左種高年份既醇味,無咁辛口 所以威我覺得飲below 1500hkd既就夠
p.s. 無飲過>2500既威
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
聞起上黎有陣水果雪梨味同酒精味
但飲就好麻同辣

清明前買咗左面2枝
比咗枝17老豆
佢話飲兩啖頭暈
我每晚一杯glencain glass...大概100ml到,一個星期清一支single malt

1杯100ml ?

巴打 個杯其實唔係for你1次倒100ml wor.,,,,,

我想問當一次飲100ml嘅時候,你會唔會仲知自己飲緊乜(真心膠,試過最多都係90,個口已經麻咗)

但去多幾次

後期d酒都分唔到d味

個人覺得over $1500既威隻味差唔多,只係多左種高年份既醇味,無咁辛口 所以威我覺得飲below 1500hkd既就夠

巴打 single malt唔係用價錢黎分威wo

高年份係令隻威複雜左 但我唔認同所謂over $1500 既威隻味差唔多

每隻威用既桶又唔同 又點會一樣?

況且有d威 mature得太耐係會over左
但唔代表隻隻威係

重有邊有得用價錢分?
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

清明前買咗左面2枝
比咗枝17老豆
佢話飲兩啖頭暈

過桶代表作
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

多納正啊,不過唔明麻即係點?
d酒留係個口太耐,條舌無晒感覺?
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

啲酒掂到條舌 就有麻痺個種感覺

清明前買咗左面2枝
比咗枝17老豆
佢話飲兩啖頭暈

過桶代表作

你地覺得過桶Glenmorniage同 Balvenie嘅過桶有無得對比?或者有其他牌子嘅過桶值得一試
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

溝綠茶,咁你使乜買多納,百零蚊支King robert有排你玩啦
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

溝綠茶,咁你使乜買多納,百零蚊支King robert有排你玩啦

老納12擺一排幾好飲
The Macallan in Lalique Legacy Collection, featuring the Six Pillars series which contains The Macallan’s single malts aged from 50 to 65 years housed in a unique cabinet by Lalique, was bought by an undisclosed Asian private collector for more than HK$7.7 million (US$990,000).-轉載
[url]https://www.thedrinksbusiness.com/2017/04/the-macallan-sets-new-world-record-at-sothebys-hk-auction/
[/url]
有無富可敵國嘅連登仔飲過
The Macallan in Lalique Legacy Collection, featuring the Six Pillars series which contains The Macallan’s single malts aged from 50 to 65 years housed in a unique cabinet by Lalique, was bought by an undisclosed Asian private collector for more than HK$7.7 million (US$990,000).-轉載
[url]https://www.thedrinksbusiness.com/2017/04/the-macallan-sets-new-world-record-at-sothebys-hk-auction/
[/url]

點試下大佬

買到樓

唯有估佢matured 咁9耐 一定過哂火

酸既( 葡萄支野/試支野兩方面)
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

雪梨桶比較鍾意o個類一倒出黎好重桶味
breath 一陣出甜味效果
有無巴打係fass 嚟間嘢買過威士忌?
<a href="https://www.thedrinksbusiness.com/2017/04/the-macallan-sets-new-world-record-at-sothebys-hk-auction/
" target="_blank">https://www.thedrinksbusiness.com/2017/04/the-macallan-sets-new-world-record-at-sothebys-hk-auction/
</a>

點試下大佬

買到樓

唯有估佢matured 咁9耐 一定過哂火

酸既( 葡萄支野/試支野兩方面)

可以試下溝綠茶

乜黎
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

你地有無d雪梨酒牌子/品種可以介紹下,
聽/講就多,想試下又唔知點入手
(有埋鋪頭介紹就最好)
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

(有埋鋪頭介紹就最好)

試過 唔係個類野

我馬沙買試完就算
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

今晚試下加冰
睇下會唔會易d入口
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

(有埋鋪頭介紹就最好)

試過 唔係個類野

我馬沙買試完就算

不過又老實講 唔試過sherry都唔知sherry cask同sherry
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

(有埋鋪頭介紹就最好)

試過 唔係個類野

我馬沙買試完就算

不過又老實講 唔試過sherry都唔知sherry cask同sherry係差咁遠

乜黎

係咪Vom Fass?
間嘢賣油, 醋同烈酒(威士忌, 白蘭地etc.)
烈酒有得試, 價錢有平有貴
買就500ml一枝

我未去過間舖買威士忌, 淨係間唔中買啲特色醋

1杯100ml ?

但去多幾次

後期d酒都分唔到d味

巴打 single malt唔係用價錢黎分威wo

高年份係令隻威複雜左 但我唔認同所謂over $1500 既威隻味差唔多

每隻威用既桶又唔同 又點會一樣?

況且有d威 mature得太耐係會over左
但唔代表隻隻威係

重有邊有得用價錢分?

講左飲得多會麻木
個人睇法黎姐唔洗咁樣challenge
利申:有講自己麻木左
新手岩岩學飲
買左呢支 飲
個感覺
但飲就好麻同辣

試下加d水飲

琴晚溝左 綠茶飲
唔係太慣純飲陣味

老納12擺一排幾好飲

今晚試下加冰
睇下會唔會易d入口

入唔到口嘅,攞支black babel同你換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞