[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
Glenmorangie有咩推介?

最正路都係試咗10 yo先。
我覺得好飲過Quinta Ruban 12 yo。
lm
巴打個時係你隔離wo

你邊個時間係我隔離?咁都認到?

因為我有個fd係你張相對面
而我又係個fd對面
咁即係係隔離

咁都相認到,汝射巴你果日試左d咩好野/特別野,分享下?

澳威支suillxxxns cove同 試左d adelphi ib

報左adelphi masterclass佢攞左支佢地新廠既酒

澳威無試過, adelphi好有興趣知有咩新作品

前幾年開始整番間蒸餾廠

有佢1年新酒試

個樽設計幾特別,見到佢寫First fill,Ex-sherry,不過得一年會唔會太young,重酒精味/唔夠陳年木桶影響??
btw,蘇威唔係規定要3年以上先可以叫威士忌咩?(新手問題)

你睇吓酒標
佢特登寫Ardnamurchan Spirit

將就下 未有威
冇幾耐開
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1810/ardnamurchan/#/

你問我乜味既話
第一次飲酸梅味既whisky
都幾特別
Glenmorangie有咩推介?

最正路都係試咗10 yo先。
我覺得好飲過Quinta Ruban 12 yo。

但quinta ruban有朱古力味幾特別
如果高階啲呢? 因為有折想買返枝好野
台北機場係咪無日威買?
覺得black label好垃圾,所以試埋白州, jack daniels...都係覺得wisky既味唔岩我..要加水飲先頂得順,我係咪唔適合飲wisky
覺得black label好垃圾,所以試埋白州, jack daniels...都係覺得wisky既味唔岩我..要加水飲先頂得順,我係咪唔適合飲wisky

試下最後macallan睇下岩唔岩
巴打個時係你隔離wo

而我又係個fd對面
咁即係係隔離

澳威支suillxxxns cove同 試左d adelphi ib

報左adelphi masterclass佢攞左支佢地新廠既酒

前幾年開始整番間蒸餾廠

有佢1年新酒試

個樽設計幾特別,見到佢寫First fill,Ex-sherry,不過得一年會唔會太young,重酒精味/唔夠陳年木桶影響??
btw,蘇威唔係規定要3年以上先可以叫威士忌咩?(新手問題)

你睇吓酒標

Sorry,無留意,7左
btw,字體又set錯左7多鑊
巴打個時係你隔離wo

而我又係個fd對面
咁即係係隔離

前幾年開始整番間蒸餾廠

有佢1年新酒試

你睇吓酒標

將就下 未有威
冇幾耐開
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1810/ardnamurchan/#/

你問我乜味既話
都幾特別

我都想試下,香港有無bar可以試到?

新手lm
之前老細請過我飲依支,覺得幾正
想問下有冇d類似又平少少既推介
新手留名,響機場買左呢支。

新手lm

身處天堂
巴打個時係你隔離wo

而我又係個fd對面
咁即係係隔離

前幾年開始整番間蒸餾廠

有佢1年新酒試

你睇吓酒標

將就下 未有威
冇幾耐開

你問我乜味既話
都幾特別

我都想試下,香港有無bar可以試到?

新手留個名
第一枝竹鶴
第二枝知多
仲未好識分味
知多開始飲得出好重果味

另想問大家有冇買冰石?
暫時飲親都係Straight咁飲
想搵地方買定冰石for下枝

新手lm

利威就行野黎啦
佢算係蘇威single malt 嘅對照model黎嘅
有興趣可以試下利威出嘅nadurra
飲開嘅人係咪覺得black label 係cheap野,用黎做入伙禮會唔會太普通
精到咩程度先會唔飲black label,響17之類嘅日本係咪過譽
飲開whisky嘅人會唔會研究埋brandy,對你地黎講係咪完全2樣野黎(我知手法有唔同)
Thanks
飲開嘅人係咪覺得black label 係cheap野,用黎做入伙禮會唔會太普通
精到咩程度先會唔飲black label,響17之類嘅日本係咪過譽
飲開whisky嘅人會唔會研究埋brandy,對你地黎講係咪完全2樣野黎(我知手法有唔同)
Thanks

我覺得你諗清楚送比佢果個人,係咪真係好仲意威士忌,有d人話自己好叻叻其實都係芝華士溝綠茶,是但送都得啦; 如果真係好專嘅,買d大路野(請爬文)就算,反正你又唔知人地口味/存貨;
威士忌=麥芽蒸餾酒; Brandy=葡萄/果物蒸餾酒

新手lm

利威就行野黎啦

Glenlivet嘅nadurra 的確唔錯
之前試過16yo,係我第一支non chill filtered
到依家飲緊支Oloroso嘅nadurra 都唔差
仲有飲過支first-fill
Thanks

我覺得你諗清楚送比佢果個人,係咪真係好仲意威士忌,有d人話自己好叻叻其實都係芝華士溝綠茶,是但送都得啦; 如果真係好專嘅,買d大路野(請爬文)就算,反正你又唔知人地口味/存貨;

唔好意思其實你冇咩答到我問題
因為間唔時會上佢舊屋玩,佢會開枝black label大家飲
佢又好推崇日本酒,想知係咪咁好姐
我自己飲開白蘭地,唔溝野,都知兩者大概分別
比較鍾意白蘭嗰個味,不過都唔抗拒whisky
當然都係飲開普通野,因為係另一個fd帶我飲嘅,而家已經冇聯絡,一個女仔又好難去學,又冇咩fd知我會一個人飲酒,高登連登又比較少討厭論,先上黎睇下有冇人兩者都有研究
多多指教

新手lm

利威就行野黎啦

Glenlivet嘅nadurra 的確唔錯
之前試過16yo,係我第一支non chill filtered
到依家飲緊支Oloroso嘅nadurra 都唔差
仲有飲過支first-fill

之前我都問過nadurra系列,有巴打覺得,口味嘅野真係個個都唔同
利申:無飲過Glenlivet
Thanks

因為間唔時會上佢舊屋玩,佢會開枝black label大家飲
當然都係飲開普通野,因為係另一個fd帶我飲嘅,而家已經冇聯絡,一個女仔又好難去學,又冇咩fd知我會一個人飲酒,高登連登又比較少討厭論,先上黎睇下有冇人兩者都有研究
多多指教

Sorry,唔好意思我真係get錯(真心道歉),
Black label根據舊登同大部份前輩飲家意見都覺得都覺得唔夠特色(原酒產量&質素),因為blend嘅市場係希望迎合所有人口味,single malt係每個品牌都想做出屬於自己嘅味道,所以兩者係屬於唔同嘅市場.無論話邊個特別好,只係需求唔同
響17都係blend whisky,但佢有屬於自己日本地區獨有嘅味道(水楢桶)(仲攞過好多獎),事實上係比較接近東方人嘅口味(花香,果味重,易入口),所以比較受香港人歡迎
Thanks

多多指教

Black label根據舊登同大部份前輩飲家意見都覺得都覺得唔夠特色(原酒產量&質素),因為blend嘅市場係希望迎合所有人口味,single malt係每個品牌都想做出屬於自己嘅味道,所以兩者係屬於唔同嘅市場.無論話邊個特別好,只係需求唔同
響17都係blend whisky,但佢有屬於自己日本地區獨有嘅味道(水楢桶)(仲攞過好多獎),事實上係比較接近東方人嘅口味(花香,果味重,易入口),所以比較受香港人歡迎

至於你個fd推薦嘅日威,係咪過譽,
只能夠話價錢同味道唔成正比,17yr響/18yr山崎可以買到2x~30年嘅蘇威(香港),如果你想送蘇威可以買Speyside嘅產品(eg.Glenlivet,Glenfiddich)
Brandy真係無飲,討論唔到
Thanks

多多指教

至於你個fd推薦嘅日威,係咪過譽,
只能夠話價錢同味道唔成正比,17yr響/18yr山崎可以買到2x~30年嘅蘇威(香港),如果你想送蘇威可以買Speyside嘅產品(eg.Glenlivet,Glenfiddich)
Brandy真係無飲,討論唔到

Thanks 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞