[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
新手留名
各位巴打新手嗰陣都係直接買成枝翻去飲
好驚買完唔啱飲

飲唔哂咪同人地share囉,我好樂意幫你
樓主你好
我自己從來好少飲酒,酒量應該一般,對紅酒/白酒/香檳都唔算太鍾意
想問咁樣應該飲邊枝作用入門試用?個人鍾意個感覺清爽啲既味道
麻煩推薦一下,感謝

同應該會去威紅買

同想問下可唔可以用下屋企啲杯先,見好似要另買杯,驚唔啱用好浪費
同啲冰冇話要咩特制既冰?

其實用普通rock 杯就得,即係平時睇戲啲人用嗰啲杯,如果你用威士忌杯嘅話,放唔到冰球,用唔同嘅杯味道都冇分別,係聞落去會香啲,其實普通12年都比較清爽,但當然唔係啤酒個種清爽,你可以試吓glenfarclas 12
好驚買完唔啱飲

外國jj
今日行過見枝glenmorangie original 420左右
見巴打都有推薦,好想試下
好驚買完唔啱飲

外國jj
今日行過見枝glenmorangie original 420左右

glenmor都值得一試,不過成支買就唔建議,去酒吧試左先,啱飲先買
就算近排飲得多single malt
飲番支雀威發覺都唔係太劣

新手乜都唔識
行過7仔見佢平平地又送隻杯買左
但爬完文發覺巴打們都係飲蘇格蘭威士忌?
Jack Daniels係咪冇人飲

新手乜都唔識

JD溝可樂就飲過,美威真係好少好野(好似係),btw 7仔咁嘅價錢你都覺得平,有錢人不如轉飲日威
好驚買完唔啱飲

外國jj

glenmor都值得一試,不過成支買就唔建議,去酒吧試左先,啱飲先買

好嘅巴打 我就係好驚未試就買會中伏,所以一直都唔知點入手
澳洲呢邊冇乜點去過whiskey bar,遲啲去搵下 唔知佢地有冇啲 beginner set

新手乜都唔識

JD溝可樂就飲過,美威真係好少好野(好似係),btw 7仔咁嘅價錢你都覺得平,有錢人不如轉飲日威

日威唔係要過千架咩? jd都係三百幾姐

新手乜都唔識

jd辦館買仲平d(我估),我意思係同等價錢,3~400可以買到入門蘇威,Nas嘅日威1000樓下都有; 真係唔建議便利店/超市買酒,比較貴,無謂嘥錢
樓主你好
我自己從來好少飲酒,酒量應該一般,對紅酒/白酒/香檳都唔算太鍾意
想問咁樣應該飲邊枝作用入門試用?個人鍾意個感覺清爽啲既味道
麻煩推薦一下,感謝

同應該會去威紅買

同想問下可唔可以用下屋企啲杯先,見好似要另買杯,驚唔啱用好浪費
同啲冰冇話要咩特制既冰?

其實用普通rock 杯就得,即係平時睇戲啲人用嗰啲杯,如果你用威士忌杯嘅話,放唔到冰球,用唔同嘅杯味道都冇分別,係聞落去會香啲,其實普通12年都比較清爽,但當然唔係啤酒個種清爽,你可以試吓glenfarclas 12

好 唔該晒巴打 過兩日買枝試下先

去啲有得試既鋪,試啱先買,茂茂然買枝返黎唔啱飲,得個擺字

新手乜都唔識

jd辦館買仲平d(我估),我意思係同等價錢,3~400可以買到入門蘇威,Nas嘅日威1000樓下都有; 真係唔建議便利店/超市買酒,比較貴,無謂嘥錢

三百幾JD係超級水魚價
飲過21響,是咪返唔到轉頭

新手乜都唔識

三百幾JD係超級水魚價

多謝巴打s 下次唔會貪方便買貴
但入門黎講 有冇d係果香味比較重少少既蘇威推介?
飲過21響,是咪返唔到轉頭

唔係,唔否認係好飲既,但係老老豆豆唔係話天上有地下無,可以試多啲唔同種類。
同埋唔好有個觀念貴就好平就羊,日威就勁蘇威就廢,各有所長姐

新手乜都唔識

三百幾JD係超級水魚價

重果香其實唔係蘇威長處,要水果風味就grain whisky會強啲,例如hedonism係蜜瓜香,booker's 就車厘子。
蘇威既果香好多時係橘類,乾果類,例如glenlivet入門就係橙皮,glenfarcas105就提子乾,bunnahabhain入門有煮蘋果香,glenfiddich入門都係偏少少橙香,真正話咩梨味桃味真係好少,至少入門版難有依啲味。

新手乜都唔識

三百幾JD係超級水魚價

重果香其實唔係蘇威長處,要水果風味就grain whisky會強啲,例如hedonism係蜜瓜香,booker's 就車厘子。
蘇威既果香好多時係橘類,乾果類,例如glenlivet入門就係橙皮,glenfarcas105就提子乾,bunnahabhain入門有煮蘋果香,glenfiddich入門都係偏少少橙香,真正話咩梨味桃味真係好少,至少入門版難有依啲味。

之前有巴打攞支80年glenmorangie 10 黎比我地試
真係梨味幾勁

新手乜都唔識

三百幾JD係超級水魚價

之前有巴打攞支80年glenmorangie 10 黎比我地試
真係梨味幾勁

舊威既味又真係同新威唔同。
啲呀叔話家下啲酒唔好飲,好可能係飲慣左以前陣味,而唔係真係新酒比舊酒差。

新手乜都唔識

三百幾JD係超級水魚價

無知一問,Booker’s 係咪波本威?;
hedonism 係一個牌子 定係 compass box嘅系列之一?
新手嘅me覺得single malt之外,有時飲下compass box/精品波本都幾得意

你話有無飲都可以入黎吹水架嘛
咪入黎分享下我對威士忌嘅感受囉

哦 我都唔記得 飲black label
chivas個d 會咁 想認識深d可以試其他

有無推介邊d係無乜black label個浸膠味嘅威士忌

有無人明我講個浸膠味係咩味,我次次同人講都無人明

試試macallan 12 sherry cask

百佳 惠康都有

係咪屬於入門級別

其實有無分話入門邊隻好d

我介紹人入坑多數推介依隻

個人覺得Glenmorangie支Nectar D'or
anCnoc支12年
兩支導人入坑都唔錯嫁

我鍾意glenmorangie 10yo 入坑多d。
易入口,性價比奇高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞