[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
吸味吸到過火都可以唔好飲
搭船果陣見到本雜誌咁寫,

完全唔明咩叫醇嘅慨念

醇都唔一定好飲

加水可以令酒醇d?其實我成日唔明d廢老飲酒(白蘭地多),話d酒好醇,醇=靚??
好撚抽象

依支你地覺得點?
搭船果陣見到本雜誌咁寫,

完全唔明咩叫醇嘅慨念

醇都唔一定好飲

加水可以令酒醇d?其實我成日唔明d廢老飲酒(白蘭地多),話d酒好醇,醇=靚??
好撚抽象

淨係聽過cask strength加幾滴水會打破酒精-水-芳香物質嘅平衡, 令到啲酒釋放更多香氣
陳年陳過籠啲木桶味同酒比例唔同咗, 加幾多水都救唔返

我都未飲過叫得"醇"嗰啲酒, 呢方面要搵返飲開2, 30年威嘅巴打賜教
唔好意思,我有支 The Glenlivet Archive 21 Years Old Single Malt Scotch Whisky

想放 等錢用

有興趣請加TG: @Amartial
islay fans 揮手

唔飲islay 根本就唔係飲緊威士忌

有無識人真係老虎蟹都唔飲Islay,講緊真係飲家,唔係劈友
btw泥媒味係咪有幾種?定係我錯覺?

peaty 同 smoky?
飲家通常都渡到,未必鐘意但會肯飲
先talisker, bowmore 之類, 冇死
新手買左支glengoyne 10

感覺唔錯 feel 到好多味道同之前買左個支知多好大分別

巴打 我就覺得乜都試下

有時要EXPLORE 一下

peaty 同 smoky?
飲家通常都渡到,未必鐘意但會肯飲
先talisker, bowmore 之類, 冇死

talisker 唔係islay wo
先講一講islay

巴打講既緊係鐘意peat 既威啦

好啦我又回歸番主題islay la

我assume 你間間廠都試哂

咁你查實知唔知有d 廠係冇peat 同 有隻唔係用islay 既malt 而係用以外既 所以o個種peat 係非islay peat?
先講一講islay

咁你查實知唔知有d 廠係冇peat 同 有隻唔係用islay 既malt 而係用以外既 所以o個種peat 係非islay peat?

當你都知以上所有野
既然你又接受到冇peat / 非islay peat 既威
咁點解又唔試下其他呢?

所以我先講explore 一下
新手買左支glengoyne 10

感覺唔錯 feel 到好多味道同之前買左個支知多好大分別

glengoyne 都唔差

之前o個支係乜黎?
先講一講islay

汝射巴有無d咩網介紹可以睇到呢類資訊?
有時發覺好多網講解都好表面(簡單介紹分區,歷史);
同埋資料過時(例如哥尼仲用黃金大麥呢個例子),問人又唔問得咁多
先講一講islay

同埋資料過時(例如哥尼仲用黃金大麥呢個例子),問人又唔問得咁多

冇呀 靠邊飲邊學
d資料太散 完全冇一個好系統 學野
先講一講islay

冇呀 靠邊飲邊學
d資料太散 完全冇一個好系統 學野

有錯請插 插插下就知多d

依支你地覺得點?

冇飲過
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/food/art/20121220/18107160
所謂的單一麥芽威士忌,其實是指由一家蒸餾廠以大麥為原材料製作而成的威士忌,換句話說,這就是威士忌最原始的面貌。混合型威士忌,則是將多家不同蒸餾廠的威士忌混合成為一款新酒,通常會加入製作成本低得多的其他穀物,例如小麥、燕麥,甚至粟米,稱為穀物威士忌(Grain Whisky)。
穀物威士忌成本低的另一原因,是蒸餾方法不同 -from轉貼

Q: Grain whisky嘅蒸餾方法不同,係咪指column still,同pot still有咩唔同(指風味方面)
lm
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/food/art/20121220/18107160
所謂的單一麥芽威士忌,其實是指由一家蒸餾廠以大麥為原材料製作而成的威士忌,換句話說,這就是威士忌最原始的面貌。混合型威士忌,則是將多家不同蒸餾廠的威士忌混合成為一款新酒,通常會加入製作成本低得多的其他穀物,例如小麥、燕麥,甚至粟米,稱為穀物威士忌(Grain Whisky)。
穀物威士忌成本低的另一原因,是蒸餾方法不同 -from轉貼

Q: Grain whisky嘅蒸餾方法不同,係咪指column still,同pot still有咩唔同(指風味方面)

single grain冇乜研究 sor
https://www.hk01.com/好生活/7668/-威士忌節-女生也愛威-理論篇-聞香要添愛心
聞香前,應先嗅一嗅未給「愛心」前的威士忌,記住味道,然後才給予愛心,以比較兩者分別。

所謂添加愛心,其實是將手心的熱力將威士忌的酒精揮發,而手覆蓋在杯口上,就是為了讓香氣更集中,至於放在胸前,一來出於儀表,二來身體的熱力也有助加快揮發酒精。Carmen提醒,當杯裏有霧氣後可放開蓋杯口的手,但不要立即聞香,先讓酒精味散盡,之後出來的,才是迷人的酒香-from 轉貼

條囡係尻嗡定真心膠??
https://www.hk01.com/好生活/7668/-威士忌節-女生也愛威-理論篇-聞香要添愛心
聞香前,應先嗅一嗅未給「愛心」前的威士忌,記住味道,然後才給予愛心,以比較兩者分別。

所謂添加愛心,其實是將手心的熱力將威士忌的酒精揮發,而手覆蓋在杯口上,就是為了讓香氣更集中,至於放在胸前,一來出於儀表,二來身體的熱力也有助加快揮發酒精。Carmen提醒,當杯裏有霧氣後可放開蓋杯口的手,但不要立即聞香,先讓酒精味散盡,之後出來的,才是迷人的酒香-from 轉貼

條囡係尻嗡定真心膠??

其實飲威有自己既style
最緊要跟番自己個套就得
唔評論其他人做法
廢時得罪人
各位巴打新手嗰陣都係直接買成枝翻去飲
好驚買完唔啱飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞