[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
新手飲talisker 會唔會重口味左少少
佢果種煙同海水味唔係個個受得

飲威破處第一支就係talisker

Me 2
10Y 一試難忘

前幾日上左the rare malt

試左支talisker 10 好似同舊幾年個d唔太同

舊版好飲d

sadly yes

有冇邊間廠係新版好飲d

依d要自己試呀 巴打

就算設計無變,新酒一樣無好評,
Macallan,Highland Park果d,個個都話舊版好飲好多(利申:窮j,未飲過舊版)

之前回過,自己覺得係口味問題,並非真係差左。有機會你可以試一試七八十年代老酒,你未必會鍾意。

Me 2
10Y 一試難忘

舊版好飲d

sadly yes

有冇邊間廠係新版好飲d

依d要自己試呀 巴打

Macallan,Highland Park果d,個個都話舊版好飲好多(利申:窮j,未飲過舊版)

之前回過,自己覺得係口味問題,並非真係差左。有機會你可以試一試七八十年代老酒,你未必會鍾意。

其實除咗口味問題, 仲會唔會係酒廠釀酒嘅取向改變咗
好似清酒咁, 以前主流係本釀造, 近年變成吟釀酒, 到依家出埋氣泡清酒
因為大眾口味轉變, 或者擴闊市場, 酒廠於是調整釀酒配方, 反而令飲開嗰班人覺得差咗

Me 2
10Y 一試難忘

舊版好飲d

sadly yes

有冇邊間廠係新版好飲d

依d要自己試呀 巴打

冇錯 我試過 talisker map label
風味的確唔同
重peat好多

但唔係你所講舊版正好多
只係風味唔同

至於點解我話舊一版好d
因為我感覺上佢依年個風味又轉左
冇左種peat&smoke既感覺

Me 2
10Y 一試難忘

舊版好飲d

sadly yes

有冇邊間廠係新版好飲d

依d要自己試呀 巴打

好似清酒咁, 以前主流係本釀造, 近年變成吟釀酒, 到依家出埋氣泡清酒
因為大眾口味轉變, 或者擴闊市場, 酒廠於是調整釀酒配方, 反而令飲開嗰班人覺得差咗

合理既推測,受眾既口味並非一成不變,當酒廠亦都會根據市場調整。
另外,酒廠既調酒師可能已經退休,新任既口味亦未必同舊人一樣。

Me 2
10Y 一試難忘

舊版好飲d

sadly yes

有冇邊間廠係新版好飲d

依d要自己試呀 巴打

合理既推測,受眾既口味並非一成不變,當酒廠亦都會根據市場調整。
另外,酒廠既調酒師可能已經退休,新任既口味亦未必同舊人一樣。

你講呢樣野又諗起Bowmore個前調酒師
請問威士忌有冇d好似WSET咁既course讀架
Thanks
Thanks

好似有 但聽聞係廢既
Thanks

讀黎做乜?
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

有呀,咩whisky ambassador 之類,Scotland都好似新開左啲班,但無咩系統同全球認證。
淨係買過支Highland park黎飲
而家都好少飲其他酒
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

有呀,咩whisky ambassador 之類,Scotland都好似新開左啲班,但無咩系統同全球認證。

讀得兩日 比5000 蚊
你會學到d乜
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

飲撚左佢無咁嬲
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

飲撚左佢無咁嬲

緊係啦
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

飲撚左佢無咁嬲

緊係啦

純粹無聊搵d野讀, whisky ambassador 我早排見到d email, GBP480 一日 class 痴撚線
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

飲撚左佢無咁嬲

緊係啦

純粹無聊搵d野讀, whisky ambassador 我早排見到d email, GBP480 一日 class 痴撚線

幾個月就話ge
Thanks

好似有 但聽聞係廢既

你會學到d乜

學到點樣兩日洗5000

飲撚左佢無咁嬲

緊係啦

幾個月就話ge

聽聞有d讀完 出黎做左達人 唔知係咪
有無朋友去過澳門間macallen whiskey bar?
有無朋友去過澳門間macallen whiskey bar?

冇 窮撚少出澳門
https://www.hk01.com/好生活/7668/-威士忌節-女生也愛威-理論篇-聞香要添愛心
聞香前,應先嗅一嗅未給「愛心」前的威士忌,記住味道,然後才給予愛心,以比較兩者分別。

所謂添加愛心,其實是將手心的熱力將威士忌的酒精揮發,而手覆蓋在杯口上,就是為了讓香氣更集中,至於放在胸前,一來出於儀表,二來身體的熱力也有助加快揮發酒精。Carmen提醒,當杯裏有霧氣後可放開蓋杯口的手,但不要立即聞香,先讓酒精味散盡,之後出來的,才是迷人的酒香-from 轉貼

條囡係尻嗡定真心膠??

其實飲威有自己既style
最緊要跟番自己個套就得

飲酒最重要係自己當下嘅感覺
https://www.hk01.com/好生活/7668/-威士忌節-女生也愛威-理論篇-聞香要添愛心
聞香前,應先嗅一嗅未給「愛心」前的威士忌,記住味道,然後才給予愛心,以比較兩者分別。

所謂添加愛心,其實是將手心的熱力將威士忌的酒精揮發,而手覆蓋在杯口上,就是為了讓香氣更集中,至於放在胸前,一來出於儀表,二來身體的熱力也有助加快揮發酒精。Carmen提醒,當杯裏有霧氣後可放開蓋杯口的手,但不要立即聞香,先讓酒精味散盡,之後出來的,才是迷人的酒香-from 轉貼

條囡係尻嗡定真心膠??

最緊要跟番自己個套就得

叫條女唔好咁污糟啦,啲杯其實有蓋,用手心貪乾淨咩
要唔要暖住杯就睇個人,我都有依個習慣。但暖到要放心口呢就不了,始終食物放近自己件衫就唔多合理,俾人撞一撞咪濕鳩曬。

條囡係尻嗡定真心膠??

最緊要跟番自己個套就得

叫條女唔好咁污糟啦,啲杯其實有蓋,用手心貪乾淨咩
要唔要暖住杯就睇個人,我都有依個習慣。但暖到要放心口呢就不了,始終食物放近自己件衫就唔多合理,俾人撞一撞咪濕鳩曬。

glencairn個設計的確比你用手心 去整暖d威 至於其他 野係個杯功能以外既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞