[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
想問一問響17宜家出面賣緊幾錢左右同邊度有得買
屋企個支就飲哂想補番支 問左尋麥無貨

尋麥小做日威
遲下再搵佢入返d多納先

佢多納18賣緊880
我都想入番支

咁快加價?

18 我之前尋麥買仲係7舊
想問一問響17宜家出面賣緊幾錢左右同邊度有得買
屋企個支就飲哂想補番支 問左尋麥無貨

尋麥小做日威
遲下再搵佢入返d多納先

佢多納18賣緊880
我都想入番支

咁快加價?

18 我之前尋麥買仲係7舊

sor 記錯16
係咪唔難保存
開左常溫放就ok?
雪櫃🙅🏻‍♂️?
係咪多數加冰飲
新手買咩價位好

之前飲過呢支 係咪好野黎
係咪唔難保存
開左常溫放就ok?
雪櫃🙅🏻‍♂️?
係咪多數加冰飲
新手買咩價位好

威係好易保存,只要係避日照、常溫就ok。唔好擺雪櫃。

同埋你圖中嗰支我覺得係好好飲!
一來唔貴,二來嗰陣甜味餘韻好特別
係咪唔難保存
開左常溫放就ok?
雪櫃🙅🏻‍♂️?
係咪多數加冰飲
新手買咩價位好

返工巴好耐無蒲頭, Auchentoshan除左12yo 同埋Three wood仲有乜好推介
係咪唔難保存
開左常溫放就ok?
雪櫃🙅🏻‍♂️?
係咪多數加冰飲
新手買咩價位好

返工巴好耐無蒲頭, Auchentoshan除左12yo 同埋Three wood仲有乜好推介

呢期忙到爆肝,酒都無飲多滴。
近期我少飲新野呀,都係大路野平價之選多。

飲埋支glenmorangie 10yo 先再諗入咩新貨
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既
係咪飲50-80ml就夠
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既

25ml
有需要先50
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既

25ml
有需要先50

thx bro
係咪唔難保存
開左常溫放就ok?
雪櫃🙅🏻‍♂️?
係咪多數加冰飲
新手買咩價位好

呢期忙到爆肝,酒都無飲多滴。
近期我少飲新野呀,都係大路野平價之選多。

飲埋支glenmorangie 10yo 先再諗入咩新貨

glenmorangie 10yo買左半年都未開,係長沙灣入手,299扺到爛~
新嘅WWA2017結果
1.World's Best Grain: The Fuji-Gotemba DistillerySingle Grain 25 Years Old Small Batch
2.World's Best Bourbon: John J. BowmanSingle Barrel Bourbon
3.World's Best Canadian Blended:
Gooderham & Worts
4.World's Best Corn:
Ironroot RepublicIronroot Hubris Corn
5. World's Best Flavoured:
J.P. Wiser'sHopped Whisky
6. Best Irish Single Pot Still:
Redbreast21 Years Old
7. World's Best Rye:
A.D. LawsSecale Straight Rye Bottled in Bond
8. World's Best Wheat:
BainbridgeBattle Point
9. World's Best Blended Limited Release:
J.P. Wiser'sDissertation
10. World's Best Blended Malt:
Johnnie WalkerGreen Label
11. World's Best Blended:
SuntoryHibiki 21 Years Old

12. World's Best Single Cask Single Malt:
VentureChichibu Whisky Matsuri 2017

13. World's Best Single Malt:
Craigellachie31 Years Old

你地有邊支試過?
新嘅WWA2017結果
1.World's Best Grain: The Fuji-Gotemba DistillerySingle Grain 25 Years Old Small Batch
2.World's Best Bourbon: John J. BowmanSingle Barrel Bourbon
3.World's Best Canadian Blended:
Gooderham & Worts
4.World's Best Corn:
Ironroot RepublicIronroot Hubris Corn
5. World's Best Flavoured:
J.P. Wiser'sHopped Whisky
6. Best Irish Single Pot Still:
Redbreast21 Years Old
7. World's Best Rye:
A.D. LawsSecale Straight Rye Bottled in Bond
8. World's Best Wheat:
BainbridgeBattle Point
9. World's Best Blended Limited Release:
J.P. Wiser'sDissertation
10. World's Best Blended Malt:
Johnnie WalkerGreen Label
11. World's Best Blended:
SuntoryHibiki 21 Years Old

12. World's Best Single Cask Single Malt:
VentureChichibu Whisky Matsuri 2017

13. World's Best Single Malt:
Craigellachie31 Years Old

你地有邊支試過?

得獎既聽下算啦
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既

25ml
有需要先50

thx bro

冇乜限制既....

睇自己ge
有心機咪飲一杯
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既

25ml
有需要先50

thx bro

冇乜限制既....

睇自己ge
有心機咪飲一杯

爬文果陣,見到舊登有人二個星期飲一支,好想問佢個肝爆左未
(細佬我一支macallan開左成年都未飲完,諗住遲下用黎浸梅酒算)
平均大家一次飲幾多
晚晚飲?
一支飲幾耐?
我兩三罐啤酒就黎料既

25ml
有需要先50

thx bro

冇乜限制既....

睇自己ge
有心機咪飲一杯

爬文果陣,見到舊登有人二個星期飲一支,好想問佢個肝爆左未
(細佬我一支macallan開左成年都未飲完,諗住遲下用黎浸梅酒算)

想健康d 做下運動幾日先飲一次
我都係3個月先飲完1支
今日買左了 12年 auchentoshan 480$
開左 飲左50ml左右
應該點樣品嚐 梅下梅下? 定一啖一啖咁入口
聞下先? 常溫飲
未試過加冰
心口好慶 醉又無乜
開左 飲左50ml左右
聞下先? 常溫飲
未試過加冰
心口好慶 醉又無乜

我會唔加水

飲下分清楚有乜味

分到/分唔到既話 試下上master of malt 個網配對下有冇佢講既特徵
開左 飲左50ml左右
聞下先? 常溫飲
未試過加冰
心口好慶 醉又無乜

我會唔加水

飲下分清楚有乜味

分到/分唔到既話 試下上master of malt 個網配對下有冇佢講既特徵

老實講
研究點飲既野因人而異

我都冇乜一個正確既導向應該點入手
睇多d 睇下人地評價 同試到佢講既特別野
開左 飲左50ml左右
聞下先? 常溫飲
未試過加冰
心口好慶 醉又無乜

唔一定要好似阿婆咁妹妹下嘅,你一杯50ml都幾多,正常一shot咁嘅份量就夠(專家話咁嘅份量啱啱好聞到味,好似係)

,你用唔同杯飲,香味係真係會有分別,不過唔會太大,如果你飲到烈酒,好似巴打佢地咁講用返窄口杯最好
開左 飲左50ml左右
聞下先? 常溫飲
未試過加冰
心口好慶 醉又無乜

唔一定要好似阿婆咁妹妹下嘅,你一杯50ml都幾多,正常一shot咁嘅份量就夠(專家話咁嘅份量啱啱好聞到味,好似係)

,你用唔同杯飲,香味係真係會有分別,不過唔會太大,如果你飲到烈酒,好似巴打佢地咁講用返窄口杯最好

我都唔記得講杯
正常好多人用glencairn隻杯
倒到25ml(到杯最肥個位) 份量
傳統d既人用rock杯 聞同味道會同glencairn有少少分別

我知有少部份人會飲唔同野用唔同杯
自己發掘下
用普通玻璃杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞