[威士忌2]有無飲開都入黎吹兩咀

629 回覆
27 Like 1 Dislike
覺得black label好垃圾,所以試埋白州, jack daniels...都係覺得wisky既味唔岩我..要加水飲先頂得順,我係咪唔適合飲wisky

試下最後macallan睇下岩唔岩

都唔岩就可以收皮以後飲啤酒算?
覺得black label好垃圾,所以試埋白州, jack daniels...都係覺得wisky既味唔岩我..要加水飲先頂得順,我係咪唔適合飲wisky

其實唔知你想追求乜味
余市 巴打點睇
剛剛見到支laphroaig 27 年,好似好正,唔知幾時出

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1857699317818758&id=1399912286930799

其實唔知你想追求乜味

賴尿牛丸個fd
老豆突然買左罐suntory all free返嚟話益我,不過之前試過sapporo類似嘅嘢隻味好怪
平時間唔中都會買手工啤酒,不過都係display出嚟/有人sell新手應該試邊幾隻
老豆突然買左罐suntory all free返嚟話益我,不過之前試過sapporo類似嘅嘢隻味好怪
平時間唔中都會買手工啤酒,不過都係display出嚟/有人sell新手應該試邊幾隻

錯po

錯po

多謝推post
留名

搭單一問,有無巴打試過Macallan款Edition No.2,值唔值得買?
留名

搭單一問,有無巴打試過Macallan款Edition No.2,值唔值得買?

留名

巴打Lapgroaig同Glenmornaige中間果支係咪 Clynelish?(睇唔清楚)
留名

巴打Lapgroaig同Glenmornaige中間果支係咪 Clynelish?(睇唔清楚)

o個支係 Clynelish 14 無錯
之前同friend飲得識black label
留名

呢個牌子抵唔抵買,黎緊想係duty free入返支.
(其實我更想買Brora)

唔係 你可以試下加梳打水加冰飲(+2-30ml左右威啦大概)
試左佢既甜味同麥味 感受下先
飲開嘅人係咪覺得black label 係cheap野,用黎做入伙禮會唔會太普通
精到咩程度先會唔飲black label,響17之類嘅日本係咪過譽
飲開whisky嘅人會唔會研究埋brandy,對你地黎講係咪完全2樣野黎(我知手法有唔同)
Thanks

我覺得你諗清楚送比佢果個人,係咪真係好仲意威士忌,有d人話自己好叻叻其實都係芝華士溝綠茶,是但送都得啦; 如果真係好專嘅,買d大路野(請爬文)就算,反正你又唔知人地口味/存貨;
威士忌=麥芽蒸餾酒; Brandy=葡萄/果物蒸餾酒

唔好意思其實你冇咩答到我問題
因為間唔時會上佢舊屋玩,佢會開枝black label大家飲
佢又好推崇日本酒,想知係咪咁好姐
我自己飲開白蘭地,唔溝野,都知兩者大概分別
比較鍾意白蘭嗰個味,不過都唔抗拒whisky
當然都係飲開普通野,因為係另一個fd帶我飲嘅,而家已經冇聯絡,一個女仔又好難去學,又冇咩fd知我會一個人飲酒,高登連登又比較少討厭論,先上黎睇下有冇人兩者都有研究
多多指教

Sorry,唔好意思我真係get錯(真心道歉),
Black label根據舊登同大部份前輩飲家意見都覺得都覺得唔夠特色(原酒產量&質素),因為blend嘅市場係希望迎合所有人口味,single malt係每個品牌都想做出屬於自己嘅味道,所以兩者係屬於唔同嘅市場.無論話邊個特別好,只係需求唔同
響17都係blend whisky,但佢有屬於自己日本地區獨有嘅味道(水楢桶)(仲攞過好多獎),事實上係比較接近東方人嘅口味(花香,果味重,易入口),所以比較受香港人歡迎

17係唔差 但佢既價錢係可以買到如Glendronach 既21年 同為blended既royal salute 21
不過有錢咪咩都試下 我自己淨係擺左支係屋企 係山崎廠試過
留名
留名

呢個牌子抵唔抵買,黎緊想係duty free入返支.
(其實我更想買Brora)

其實我未試過
係日本見佢好平,為番港紙$3xx所以我先買黎試下

支glenmorangie 18 rare malt都係$6xx港紙咋
雖然唔識飲 亦唔多飲
但好鐘意whisky個陣味 好濃好酵既酒味
慢慢係口入面個陣餘香
但你叫我講咩味 我真係講唔出

唔係 你可以試下加梳打水加冰飲(+2-30ml左右威啦大概)

其實無話啱唔啱飲邊隻酒 只有隻酒啱唔啱你飲
如果覺得就咁飲唔習慣 可以好似巴打咁講加水/梳打水/冰 或者試多啲唔同類型嘅威 總有啱你嘅

如果覺得就咁飲唔習慣 可以好似巴打咁講加水/梳打水/冰 或者試多啲唔同類型嘅威 總有啱你嘅

可能果位巴打覺得烈酒太強酒精味,
我覺得可以試下用d首寬口嘅杯,或者深d嘅杯(例如干邑杯/Grappa杯/ISO),
斟酒出黎之後放一陣先,等佢同空氣接觸一陣,開始果陣淨係聞下佢有咩香味(甜/麥芽/水果/花草?),入口就好似阿婆咁妹下妹下,唔好一啖就飲哂佢
如果加埋冰同水都唔掂嘅,咁真係無得勉強,無必要跟潮流,強迫自己接受唔鍾意嘅野

我覺得可以試下用d首寬口嘅杯,或者深d嘅杯(例如干邑杯/Grappa杯/ISO),
斟酒出黎之後放一陣先,等佢同空氣接觸一陣,開始果陣淨係聞下佢有咩香味(甜/麥芽/水果/花草?),入口就好似阿婆咁妹下妹下,唔好一啖就飲哂佢
如果加埋冰同水都唔掂嘅,咁真係無得勉強,無必要跟潮流,強迫自己接受唔鍾意嘅野

啱!飲酒最緊要自己鍾意,享受飲嘅感覺。

啱!飲酒最緊要自己鍾意,享受飲嘅感覺。

呢度嘅前輩/高手,通常係咪通常gathering/event出黎飲多?好少落Bar?
依家覺得買酒好嘥,買左好多支(大路野),但係飲得唔多,又成日想試其他牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞