保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
繼續每日撳緊美金
Q4. 我想知邊度有得兌換美元 ?
正常途徑︰銀行 或 找換店
銀行
優:保證真鈔(?),可直接存入外幣戶口
劣:兌換價通常相對較差,兌換/提取超過USD$1500多數要預約
找換店
優:兌換價較靚,HKD$80000內交易通常不用預約(頭盔:請自行向找換店查詢)
劣:微型找換店有機會中伏(假鈔) 因應洗黑錢條例,HKD$80000以上交易需登記身份證
兩者優劣之處有更多討論空間,需要更多資料比較

延伸問題
Q4.1 咁有咩找換店推介,間鋪響邊,點解揀呢間?
A4.1 分幾個大區講啦
港島區:百年找換
九龍及新界:發達鳥
離島︰出返市區啦,住咁偏就係咩都冇嫁啦
大嶼山︰機埸找換店個價太差,所以唔推薦,出市區啦
店舖地址請自行google,至於點解揀呢兩間,因為多人用,死都有大把人陪葬
幫樓主推post
大家轉完美金記得cash out
美國國會就黎復會
9月份局勢難料
忽然諗起今日去中銀counter拎美金唔記得攞收據
有冇得叫佢補印
有無人知渣打邊度有外幣提款機?
一定要去銀行攞
好廢啊渣打!
又要預約 又有上限
兑完都拎唔到!
又廢又奶共
比手續費就幾多都拎得
我嫌煩比咗手續費 0.25%
外幣提款香港得三間銀行有
WTF
我想問人民幣仆街關港元咩事? 點解會一齊跌?
轉左萬5美金去外國銀行戶口
用途唔同, 又唔係日常洗用。
唔好搭地鐵
唱日圓,但重慶好多舖頭都唔多夠貨
𠵱家放入月餅罐 仲要啲碎紙做乜
我頭先去銀行拎美金現鈔 佢話要要收我手續費
因為 人地用人仔換港紙,再兌美金?
同問
[超長文]前線革命宣言:830隻狗係我地斬嘅
https://lih.kg/agmuFrU

巴打們唔洗絕望
依個方向就正確
七號一齊換
本身人民弊仆街就唔關港元事,而家驚兩件事
1. 大陸宣佈廢除港元 / 聯繫匯率
2. 美國宣佈廢除《香港關係法》並取消聯繫匯率
貨幣幣值係對當地經濟體系信任程度既數值,如果以上任一事件導致全球對港元冇信心,崩堤就會發生,近期案例:委內瑞拉
銀行多過某個數量就收手續費,呢個係“銀行提/換美元”既缺點
所以有部分人會去找換店
喺好討厭,每次免費提得US$1500,再多就手續費。 結果我用e-banking wire一大舊去Firstrade算了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞