保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
勤力😂 第一次聽人用呢個字讚我
我將平時上連登嘅時間擺咗上Twitter而家, 都係做返自己鍾意做嘅嘢

同感,見到前線咁努力,好想喺媒體嘅前線都去努力;不過都要錫身呀,因為我哋都面對一種網絡上無形嘅壓力
未適應到twitter嘅文化,溝通方式同節奏啊

努力中!
百年無
記得唔好放返入銀行
推,我窮撚,兌唔到幾多
研究緊搞到海外戶口
照你咁講,咁有層樓供緊,而又撐義士嘅,咪要陪葬?
好多和理非都孭住層樓,但都出錢出力課金遊行架
唔係邊黎200萬人......
隔夜拆息落左呀
CHING, 代表乜?
同問, 佢外幣提款機好似30000港元等值。
即係USD3800左右
但上網睇收費LIST, 又話過USD1500提款會有唔知幾多%手續費。
咁即係收定唔收?

INCASE 外幣提款機有錢俾我禁
少左人禁錢,銀行d錢流動左
小弟有限知識,即係銀行夠現金,唔使問人借
支持
亲, 終於有人意识到焦土会有乜后果, 太好了.

你覺得繼續玩落去, 香港經濟會點呢? 而家玩緊焦土喎, 如果唔係換乜Q美元? 就係玩金融核爆, 等支共冇得用港元嚟抽水同借錢吊命補血.

當D有錢佬帶頭走, 跟住係中產, 尤其係一早供完樓有幾層樓同車位渣手上晒岸嗰班都開始走, 支共又在美中貿易戰成死局下開始水緊冇外匯嚟托市接貨, 咁你話遲吓D樓係會繼續爆升, 同現實政治經濟另存一個平行時空; 定係走資玩到外滙流失, 港元貨幣供應收縮, 銀根短缺拆息押升, 到時有人賣樓想走資但冇人接貨呢?

有冇人真係諗過真係焦土化, 就算唔駛美帝終止香港關係法, 都可以玩到信心危機港元自主收皮, 咁你班和理非中產又有冇準備呢?

定係當D有錢佬走都走唔切時, 連D廢青都識得自保身家買美元撳出嚟收係床下底又或是開離岸戶口滙去海外, 你仲攬住層樓同一大堆港元資產, 到時同D想走都冇得走嘅獻世派同地產黨焗住一齊留係度做代價陪葬攬炒?

你又咁諗, 如果你手上all in USD, 咁港元真係脫勾大插水, 雖然你層樓會插水, 但變相你爭緊嘅港元樓按兌美元嚟計都一齊縮水, 你個按揭一早就lock in咗你要還幾多錢港元, 攬炒咗=還少咗, 其實係咪仲有so呢?

如果唔係點解會有咁多有錢佬走去按Q晒D樓, 舖, 寫字樓, 車位去換美元走資, 一來到時港元大插佢用美元換返港元還錢=大減價, 二來佢地用高階財技玩法, 仲可以選擇唔要D物業等銀行食銀主盤幫佢地接貨, 借錢成數就係lock in咗個打靶價, 嗰時人都在外國, D物業係用BVI公司買同借錢, 點追? 仲可以之後慢慢同銀行講數, 打折補返差價甩身都得.

解個話攬炒就一定要做代價?
巴打,你心水好清

我超想請你飲杯嘢

各位,睇路
食屎啦叫佢
有得撳嘅時候就要撳
lm
我明你講乜,都有諗過
港元大跌,手揸美元黎還係等於so咗
但銀行一野call loan,揸美元都唔夠一炮過還就pk了....
同埋港元大跌,唔知個息會升定跌
唔call loan但超高息又係死....
咁到時你冇USD,你咪仲死多幾錢?

你自己諗吓,如果到時Call loan,,咁你想手上嘅流動資金係港元,定係升咗幾成嘅USD?

仲有,如持續高息,而你手上渣美元仲升咗值,你可以揀提早贖樓還錢喎,連息都慳返,銀行仲會好高興添。

最差情況call loan冇咁多錢,又或是唔想為層樓消耗美金,大不了咪樓都唔要俾銀行做銀主盤等佢同你接貨,我諗到時係銀行驚你唔要層樓走佬多D

最後温馨提示,銀行係睇住你銀行戶口有幾多錢嚟決定call唔call loan,如你係銀行戶口,包括其海外同集團銀行有好多錢,咁佢可以call咗loan之後即時攞你戶口D錢填數止蝕,之後再追差價損失,所以離岸D錢唔好放埋係同一銀行集團,最好唔好經佢滙錢,費事佢知你D錢滙咗去邊。

除咗美國離岸股票戶口,仲有瑞士同channel island網上離岸銀行戶口,錢多的和理非自己看著辦吧!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞