保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
Q1. 我係咪要兌換美元? / 我有冇需要兌換美元?
A1. 全屬閣下個人決定,視乎你對港元有幾大信心

Q2. 我應該兌換幾多%資產? / 我係學生,有冇需要兌換?
A2. 都係果句,全屬閣下個人決定
因為每個人既資產管理差天共地,所以俾唔到正確答案你
我自己就定左條線,不妨當做例子參考:只保留兩個月左右生活開支既港元,其餘兌晒做美元,反正只要唔爆,邊日我都可以兌返做港元

Q3. 我唔想兌美元,可否改兌其他外幣/人民幣(下略為RMB) ?
A3. 又講多次,全屬閣下個人決定
不過港元冇同其他貨幣掛鈎,投資涉及風險,兌換價格可升可跌

延伸問題
Q3.1 但係XX幣呢排升緊喎?
A3.1 呢個已經係投資問題,並不在本post討論範圍

Q4. 我想知邊度有得兌換美元 ?
正常途徑︰銀行 或 找換店
銀行
優:保證真鈔(?),可直接存入外幣戶口
劣:兌換價通常相對較差,兌換/提取超過USD$1500多數要預約
找換店
優:兌換價較靚,HKD$80000內交易通常不用預約(頭盔:請自行向找換店查詢)
劣:微型找換店有機會中伏(假鈔) 因應洗黑錢條例,HKD$80000以上交易需登記身份證
兩者優劣之處有更多討論空間,需要更多資料比較

延伸問題
Q4.1 咁有咩找換店推介,間鋪響邊,點解揀呢間?
A4.1 分幾個大區講啦
港島區:百年找換
九龍及新界:發達鳥
離島︰出返市區啦,住咁偏就係咩都冇嫁啦
大嶼山︰機埸找換店個價太差,所以唔推薦,出市區啦
店舖地址請自行google,至於點解揀呢兩間,因為多人用,死都有大把人陪葬

Q5. 我兌完可以放邊?
A5. 量多可到銀行開立離岸戶口,量少就放餅罐啦
我自己都係放餅罐

延伸問題
Q5.1 離岸戶口點開? / 點防家賊?
A5.1 開立離岸戶口涉及大量步驟,請google或問巴打https://lihkg.com/thread/1335920/,呢條link係前人既教學,不妨參考
至於防家賊既野,就自己搞惦佢啦,不論係保安方法定係個家賊

Q5.2 咁我放本地外幣戶口唔得咩?
A5.2 假如,我強調假如,本地銀行系統停擺,邊度有錢俾你攞到出黎?

Q6. 我兌黎兌去咪蝕差價同手續費囉?
A6. 以匯率維持現狀計算,指( USD $1 : HKD $7.75~7.85 )
理論值︰7.85買入 > 7.75賣出,每百港元輸1.3,約1.3%,但應該冇咩奇才可以去到咁盡

Q7. 我應該邊日去換,要唔要等個價靚先兌?
A7. 時機既野自己判斷,不過崩盤可以係幾日就完成,驚到時你想兌都冇人收

Q8. 仆你個街,係咁叫人換換換,搞亂金融
屌你老母,用下個豬腦啦,中國邊有咁易死,話晒全球第二大經濟體系
聯繫匯率行左幾十年啦,唔會出事架戇鳩仔
A8. 假如閣下覺得港元根基穩健,唔洗理我
假如閣下睇好RMB前景,歡迎大手買入,all in RMB,「In China, We Trust」
畢竟你既錢其實唔關我事架

歡迎各位巴打討論, 補充同修改
我相信集體智慧

credit:電工
謝推~!!
新post!繼續推到爆
推 10

818 見
推 8
推7
推 818!
咁有信心聯系匯率唔會跌 不如真真正正幫佢做下壓力測試
不過做完測試好換返港幣喇
一日仲有聯繫匯率,隨時可以換返港紙,無所謂的
不過我就會等事情平息之後先算(可能唔會平息)

終於有精華版可以些牙
謝推!
謝推!!
有咩?呢個都好長氣
謝絲打幫推
出面仲有好多人唔明白
重覆又重覆咁問
唉理唔到咁多

我上個post答左幾十次點解唔可以放銀行

答左幾十次點解要美金

就嚟嘔血
成日見到你幫推!好感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞