保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
大家唔好諗蝕匯率
你諗下義士流既血
你蝕個少少錢分分鐘連醫藥費既零頭都唔夠
但如果係對中銀就唔好直接拎美金俾佢賺匯率了 一萬個人佢都賺一百萬
啲錢喺曬老豆到
佢又唔信港紙會變廢紙
又話港紙都係喺香港用
就算匯率跌
只要你一日唔出國都無事
我唔識經濟嘢
有冇人幫我諗下點駁佢
匯率跌 購買力跌 入口貨咪貴
身家縮水
話美金高息
港幣跌咪賺差價
一舉兩得
香港野大部分都進口
如果1蚊美金由7.8港紙變成78港紙
姐係物價會貴10倍
今日外幣atm竟然有美金
大家有睇過 60 年前大煉鋼就知大陸而家做緊一樣既野
谷 gdp ,起埋 d 冇用既野,地方政府不斷蝕錢
好聽話有 31000 億外匯,但實際可用得番 5000 億左右
當用完呢 5000 億之後,你覺得大陸會唔會拎埋香港個金庫黎用?

假設佢拎左,會出現以下情況
(1) 大煉鋼之後就係大飢荒,香港比人拎左錢會一齊大幅通貨澎漲,物價會不停上升
(2) 外匯管制,銀行不能匯入匯出資金
(3) 物資管制,所有重要資源會被搶高
(4) 下場會同大陸一樣,因為大陸拉埋香港落水

你睇睇大陸活豬今年貴左 100%,香港至少都有外地豬肉,拉番都貴 20%,出年會再貴多 20-40%
你班友個個玩偷步,我而家全街櫃員機都無錢可提
啱岩噤咗2000美金 都估唔到
今朝喺恆生總行撳嗰啲竟然係順no.既新鈔
今日去屋企樓下恆生,直頭話美金預約都唔一定有叫我下星期再黎問

唯有繼續日日去atm 㩒2000蚊
輕輕一推
只要係真鈔,香港銀行同美帝本土都會收,東南亞某d 地區可能用唔到
香港自己冇工業冇農業又冇天然資源

張港紙完全用嚟炒炒賣賣

如果有一日張港紙唔再可以用嚟炒賣(美國取消香港關系法,外資撤走)

就全世界冇人要你張廢紙,全部人會唱曬外幣走佬

但係香港人一樣要食要用(巴西豬扒,美國肥牛,泰國越南米,入口車)

到時物價會飛漲,因為入口嚟香港,咩都要用外幣,等於之後買d豬扒都要先幾百蚊

變相香港人資產全部貶值
屌,我青衣撳又霉又爛角
咁大鑊,預約都冇?

如果真係要去外國咪仆街?
偷步偷左幾日啦
香港人講到錢就冇面比
舊版用唔用得架 ?
確實要等外國巴打答

理論上得,否則佢張銀紙會失去信用

最多去唱張新嘅比你
呢個時勢已經理唔到咁多!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞