保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
9up only. 你睇下美股同上證呢兩年個走勢就知邊個多人落注
最主要係如果真係支爆+港爆嘅話
我驚佢份MPF真係會凍過水
重有啲離地中產深藍親戚到而家都重hold住層樓
畀我就盡快賣撚咗層樓移民好過
偏偏佢哋又由細到大都好錫我
所以我唔忍心同佢哋撐得太行
我阿婆又重有層樓收緊租用嚟做生活費
都唔知可以點算
基本上人人都係估未來會點。話知道只係扮神仙,博中就攞彩,錯就唔出聲。
但股市係真錢下注,邊邊多人買無得呃。當然唔代表多人就一定會正確,有咩風吹都d錢都會轉呔
老實講都不能完全排除中國擊敗美國既...
如果佢同時發射核彈襲擊所有美國主要城市
的確有機會贏

不過倒時就唔好諗咩搵錢啦,咩貨幣都變廢紙,進入石器時代吧
MPF死硬架啦,基本上無咩機會攞得返,我都打定輸數
大家咁話,除左自己之外,一家人極度大量人民幣資產
仲有人hold緊大陸樓

我都無咩辦法...
我覺得你可以share埋蘋果呢篇野俾多d人睇到
始終唔係個個都上連登,對中年既一輩主流媒體說服力大過我呢d small potato係討論區既留言。如果連有錢既中年人都肯轉離岸既話就不得了
好的~~!多謝催眠巴打!
巴打你識催眠?
我都想識

好的,多謝你巴打~
你post 1 已經有留意

受寵若驚

大家加油

818維園見啊!
五大訴求缺一不可
不分化不割席不篤灰

禁港紙禁美金

817紅土
818維園

文宣連儂牆放映會傳單

文宣最重要

811 黑警惡行必須煲大
警黑合作,嘔打市民、記者
射爆女子眼球,造成失明、毀容
假扮示威者造成犯法行為及非法拘捕
無差別於地鐵站內發射催淚彈及近距離向示威者開槍

派傳單,放映會,連儂牆缺一不可
民意由始至終都係我哋最大後盾

721元朗恐襲
警黑合作
無人落charge
無警停職

政府保皇黨黑警黑社會合作

無忘721
記者請日日問
Pish
深入淺出,重要post要推!
原本唔係好明個原理,淨係跟隊㩒錢,睇完依加明哂
無可能 到時美國會將支国反轉n次
睇下中共高官仔女係晒外國
就知中國無得嬴啦
再唔係你睇下道指同上證指數呢十年走勢對比
人地升一倍 佢無撚郁過介倒跌
再唔係睇其他國家外匯儲備
有無國家係拎人民幣做外匯儲備
中國都拎緊3萬幾億美元係手做外匯儲備啦
嬴國番屋企啦
818兩點維園
擠兌HK港幣現金威力並不大,而擠兌美元其威力不可小視了。這其實就牽涉到存款,準備金,基礎貨幣,外匯儲備之間的動態變化過程。
擠兌美元的做法,才是具有威力的, 擠兌銀行破產,小資金受存款保險制度保護(最高五十萬港元),大資金則就會承擔損失了。這就會導致綁架各大利益集團,由支持者變為反對者了,本來事不關己高高掛起,現在關乎他們自身的利益了。

------------------------------------------------------
https://www.dps.org.hk/tc/coverage.html
存保計劃保障你存放於在香港屬計劃成員的銀行的合資格存款。倘你存放合資格存款的銀行倒閉,你可獲最高達五十萬港元的補償。

總的來說,下列存款類別不受存保計劃保障:
結構性存款
年期超過五年的定期存款
以計劃成員的資產作為償還存款的保證的存款
不記名票據
海外存款
為外匯基金帳戶持有的存款
豁除人士持有的存款
存款以外的金融產品
----------------------------------------------------------
我呢個post冇解釋任何有關抗爭嘅野

只係講保本,避險咋

雖然,因為港幣背後需要美元back up,而香港政府係印唔到美元的

因此唱美金有用過攞港元

點都好,攞美金安全d
我都知機會極低,不過包拗頸的話,真係唔可以完全排除呢種可能性嘅
多謝巴打

要知道,存款保障係有保障外匯存款的

不過佢只會賠50萬港紙比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞