保護自己資產,全民唱美元現鈔!

1001 回覆
442 Like 12 Dislike
有關存款保障計劃
第一. 呢個係委員會,唔係政府部門,即係政府唔會包底
第二. 你睇返佢地「2017/2018年度年報」
現金流量表一頁 -> 現金與銀行及外匯基金結餘 -> 4,044,426,439
即係話流動現金大約40億,睇落好多,但除50萬一戶黎計,只係夠應付8000戶左右,咁你覺得一間銀行仲要係中銀呢種大行,只唔只8000戶有50萬?
延伸閱讀. 都係17/18年報 -> 2017年相關存款分布 -> 首5名成員銀行74%(16,320億港元)
https://www.dps.org.hk/tc/faq.html
常見問題
問5. 哪一個機構負責存保計劃的運作?
答5. 香港存款保障委員會﹝存保會﹞負責管理存保計劃的運作。存保會是根據《存保條例》成立的獨立法定機構

問10. 存保計劃是否由政府資助? 政府有否對存保計劃作出任何資助?
答10. 否。存保計劃的資金來自計劃成員的供款。

問11. 存保基金有多少? 當銀行倒閉時,它是否足夠向存款人發放補償?
答11. 存保基金的目標水平是銀行業受保障存款總額的百分之零點二五。存保會已從外匯基金取得備用信貸,用以當銀行倒閉時向存款人發放補償。信貸額度足夠應付兩家中型銀行同時倒閉。

摘自「香港存款保障委員會」網頁
第二部分 – 香港存款保障委員會香港存款保障委員會
第二部分 – 香港存款保障委員會
㩒完港紙,可以係邊到換美金?求其搵間找換店唱驚假錢
合法途徑︰銀行 或 找換店
銀行而家最大問題係要預約先有大額現鈔,如果係1500USD以下可walk in 試試
早幾日返大陸中銀將剩底既人民幣定期拎埋出黎
跟住我問可唔可以唱埋做美金
個職員答我,你自己返香港唱啦
我好撚懷疑大陸究竟仲有無美金
半年前賣埋樓添啦
答案:冇

所有城市都冇,無論係一線,二線定三線城市基本上都冇...
巴打你真係好詳細,我淨係睇到存外匯都賠港紙果part就冇睇落去了
多謝巴打!!!
我都係某D網台聽返黎,再自己考證下
希望救到一個得一個
好多謝巴打

好人有好報,一生平安
結論就係唔好放咁多錢落戶口
香港嘅銀行以前真係世界數一數二安全

就好似警隊以前係Asia's finest

邊個估到會淪落到今日咁
五大訴求!

1.撤回
2.沒有暴動 只有暴政
3.撤銷示威者控罪
4.追究警方濫權/成立獨立調查委員會
5.我要真普選
仲有個傻閪同我拗點解要提美金,唔係提港紙,up左一大輪廢話
近近地去過旅行就知東南亞都係可以用美金,
咁鐘意揸港紙咪有佢,
仲有人可以講得出銀行有50萬存款保障,真係講唔聽就有佢,錢又唔係自己
撳唔係禁
剛剛喺灣仔恆生atm又撳咗d
其實有得撳果下有d失望
你地快d拎多d出黎數啦

行完路過atm, 記得撳幾個錢放床下底
請立即檢查手上美金有無記號
https://lih.kg/1483593
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞