[勇武和理非大和解]終極行動守則上線了

2604 回覆
5210 Like 172 Dislike
P牌冇得推too
其實呢份野,係要唔影響依家既做法下搶佔道德高地,如果要勇武設限而去遷就呢份野就一定要改,等同警察通例一樣,係用黎必要時拎出黎解釋,我方基於咩守則去做呢樣野

但班狗好識玩,對佢地有利既就用呢份守則,對佢地無用既,就話現場情況瞬息萬變,不可能一本天書睇到老,呢點先係我地要去學既地方,字就你贏,公就你輸
我覺得最多都叫檢討藍本, 點樣係割蓆條件? 都冇得問責同埋懲罰
「行動所需武力」
我諗比較重要係個行動係乜, 即係, 818喺維園係集會, 民陣哩個活嘅行動目的就係集會, 咁你喺現場掟野又好似講唔過;
同埋要睇下個行動係咩人/機構組織, 有機構發起, 佢地就要為個活動負責, 你去參與, 就有義務去守番果次行動嘅守則, 否則只會令果個組織收皮...而喺哩個時候去收一D組織皮係咪好事? 我個人唔覺。

沒有大台就係自己為自己負責, 絕對唔係人地要割你, 但係你要為你嘅行動俾出個合理原因, 俾同路人理解你嘅動機, 然後去選擇自己作為一個自由個體贊唔贊成, 哩個係各自爬山嘅理念。後排唔想/無能力做衝擊野, 佢唔去做, 係咪叫割蓆? 前線唔贊成和理非活動, 唔去遊行集會, 又係咪叫割蓆, 唔係架嘛~

如果有機構發起嘅行動你係唔贊同嘅, 仍然可以討論, 正如哩個Po都係想大家討論再俾佢地整合。

我認為有需要去定一D大家都同意嘅野出黎, 因為行動嘅人唔係少, 我覺得樓主們都係想促成一個所謂嘅最大公因數, 俾唔明某D行動嘅人可以因循哩D條件去了解, 以盡快可以達到共識並且繼續投入行動。

個人意見, 不喜請細細力插...
全世界記者有暗幫你啦,成日幫手左住差佬推進,你吊佢違反記者守則a?
差佬吊記者唔公正係有point架!

件事咁耐得一次tvb cam man 幫差佬,你想班記者點a。
你哋唔停咁吊差佬老母,新聞幫你哋mute哂,幫盡架啦。
幫你打咪好唔好!

大佬a。你睇哂啲例,記者守則,first aid守則,再睇返你見過嘅事,你先會明邊個係人,邊個係鬼。

記者幾乎十個有十個都係自己友。你有眼見啦。
你自己慢慢諗下。
打時爽手啲,咪在場先討論。
閲讀理解0分
推呀!!!!
差佬就係咁所以全世界吊,一入差館就全世界骨折。。。。。。
七警以為暗角都上直播啦。。。。
天有眼架。

正面開拖打死無得怨。
咪卵好學唔學學黑警。

有正義目的亦要行正義的路。
ROE真係世界公認合理武力殺人嘅唯一原理。

共產黨當年賣白粉,殺自己友,剩係諗住要贏,一黑化左就唔會再做到好人。永遠做唔番好人。

香港黑警一樣。做左仆街洗唔番白。

你想做忠定奸a?
今日勇武個朵仲香架。keep 住a。
聯合國,人權會,全球軍警民兵共用ROE。
得一個version ja。
規定開波前印出來一人一張同brief多次a。
靠心照a?
跟就合法武力,唔跟就暴民。
你想美國賣軍火比你,你都要prove比鬼睇我哋係regulated民兵啦。

樓主link都比咪,睇下啦。wiki啦。
天才波都要操下架。
打近時先諗先討論a?
唔會殺啦
放下蟲
欺凌下冇壞
推^_^
因為你係正義一方,係唔公平,係好大機會輸。
要驘要做奸人做乜唔做對家?

你知架,你仲企係到係為乜架!

光復香港
時代革命

你睇下份ROE就明幾時可殺,幾時不可殺。
心照都要表白啦。
你係正義之師要靠文宣用ROE合理化使用武力。

p.s. 差佬都係跟ROE,你睇完就明點解佢哋可以屈laser做攻擊意圖。
推到全部人都見到
正義a。
RoE係話你知聯合國人權會點先當你係正義a。
差佬無跟十足咪比聯合國開記招吊囉。

跟啦,做到分分鐘美國賣軍火比你a。
香港記者近乎十個有十個自己友。幫盡架啦。black block la
Push
呢個位要學差佬,永無開口吊,只會拉住拉開。
聯合國開記招吊黑警。就係跟ROE來吊。你可以睇多次。
8. 不盜竊或搶奪對方個人財物(電話,銀包,手飾),武器除外。
搶奪個人財物源於想調查某人身份是否黑警扮示威者,可否嘗試制定指引,例如於發現有可疑人士並被制伏期間,如在場有超過一定數目同行者,譬如有十人或以上同意該被制伏人士形跡可疑,便可搜查該人財物以了解是否黑警,如遇反抗或不合作,在場同行者可使用一定合適武力,以防對方逃脫或尋求支援。
差佬有冇送七警去海牙?
和理非醒左架啦。
black block,3M豬咀,護目鏡又敎條?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞