[勇武和理非大和解]終極行動守則上線了

2604 回覆
5210 Like 172 Dislike
你話係就係﹐我點確定你唔會無限拓展?依啲野有一就有二。
你講嘅野我認同,但我唔同意有咁樣明文規定嘅守則。
戰爭,敵人的目標好明顯,係要殲滅,仲要同敵人講守則?
推,核爆都唔割
玩war game先至要講守則,因為只係個game,要有守則先至分到贏輸!
抗爭,面對極端暴力的襲擊包括實彈槍炮,最緊要生命同自由得保,唔係要等裁判決定邊一方贏,仲講守則?
強推
寫得不錯
3. 雙方戰鬥人員不打平民或任何非戰鬥人員(包括路過好嘈好煩、持唔同意見、但無戰鬥能力既人)。
有啲時候藍絲打人,義士反擊,埋黎圍觀嘅人唔知咩事,走出黎阻止義士點算?

6. 雙方戰鬥人員不打於戰場上進行採訪或其他新聞工作既記者,亦不阻撓其進行新聞工作。
如果有人開遮保護做緊野嘅義士,算唔算阻撓

8. 不盜竊或搶奪對方個人財物(電話,銀包,手飾),武器除外。
有人影人大頭又唔肯Del相點算
啲原則冇話唔可以殲滅番敵人,係減少對無辜同自己人嘅傷害。
推俾勇武手足討論下
樓主說:「9. 但如有戰鬥人員假扮敵方(例如黑警混入示威群眾滋事)繼而伏擊敵方人員,則以上守則停止適用。」

當有人硬說代表你的時候,對方就是在「假扮」你。所以一個政府逆民的時候,可以用任何程度武力直至對方棄權。
【無大台攻略】歡迎來玩民主世界遊戲!https://lih.kg/QGzEdV
我唔知點先定義到贏
我淨係知冇人想輸
亦都輸唔起
Push
Push
有冇文宣朋友可以簡化到啲守則
覺得幾好但有啲難消化
痴撚線 守住道德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞