[勇武和理非大和解]終極行動守則上線了

2604 回覆
5210 Like 172 Dislike
核爆都唔撚割蓆!!!
推呀
會俾人當係鬼,死緊啦你
但對家係世界級終極無賴爛仔, 咁點様play smart 得嚟又不失人道?
推爆佢!
加油呀香港人!
支持約法三章

勿忘 721 811 恐怖襲擊
一齊贏
Agree n support
強帖留名
打仗,都要出師有名,因為輿論一樣重要。推!
同意要有守則,黑警就係唔跟守則先令人咁憎恨。

其實前線勇武手足已經去到一個樽頸,請想大家諗諗以下的現實情況:

自從811之後,黑警的滲透已經令前線之間信任崩潰,呢一點亦係大家無可避免的現實,亦間接做成機場風暴,輿論正佔下風。

要記住,對方係飛虎隊,反恐特勤隊,係精英中的精英,唔係毅進仔。

對方正正利用無大台呢一點係內部做分化,前線基於無大台往往係行動討論入面做唔到大家認同的共識,就算真手足有建議,黑警亦可聯群結隊去屌你係咪做大台,當大家都對大台成為禁忌,最後大隊會分散,力量會薄弱,黑警如成為leader帶動一隊手足行動即等於要送頭了。

問題係,其實係前線願意討論同帶頭承擔的手足唔多,好多人都係據自己感覺,情緒去跟行動。當人數分薄左,對方亦無時無刻知道第一手行動資訊同地理位置的時候,甚至黑警成為主導,臥底就可以簡最容易入手的手足,例如單機玩家入手,或係入面煽動挑釁,手足行動時收割人頭或防暴會有針對性佈暴,以最快速度拘捕。

銅鑼灣一役見到為數不少臥底,通常體型都係不錯的,容易會令手足覺得對自己人有利而誤信。而有手足建議組小隊,但如果小隊不足廿位,甚至更多信得過的手足,其實都唔安全,因為黑警一team人全部都係精英,佢當手足係恐怖分子,手足要反滲透係無乜可能,只可靠人數互相照顧去增加安全性。如果整大隊有數百至上千人,起碼最前線萬一出事都有足夠人數去延時或救人。

不過我個人唔認為勇武手足係呢段時間再有行動,811係一個訊息,警察已掌握一切,無人數基礎去支援,再做快閃,遊擊,都係極度危險。因為情報,資源我地都輸俾黑警。

對於守則,其中一個效果係防止臥式黑警主導行動,因為大家有一套共識的時候起馬可以簡單分析到邊d人應該信得過邊d可能有問題。

而以下係我對守則的提問,睇下會唔會有改善空間,
1. 雙方戰鬥人員擁有共同權利使用武力,惟受限於以下原則。
2. 雙方不得使用超越行動需要嘅武力,亦不因仇恨或挑釁而使用武力。(請問用laser射犬係咪武力,因為係犬的角度係,如果手足一開沒主動射laser是否失分?因大多手足的確係因仇恨同挑釁去射laser? 我建議係犬出左警告先可以射,因犬挑釁市民在先,預左俾大家屌我硬膠
3. 雙方戰鬥人員不打平民或任何非戰鬥人員(包括路過好嘈好煩、持唔同意見、但無戰鬥能力既人)。
4. 雙方不打或虐待俘虜或已經投降嘅人,只用適當武力令佢地做唔番戰鬥人員。
5. 雙方戰鬥人員不打對方或第三方既醫護人員,亦不阻撓任何人(包括對方戰鬥人員)接受救急同治療的權利。(相信手足會屌佢地詐死,如何解決呢個情況?
6. 雙方戰鬥人員不打於戰場上進行採訪或其他新聞工作既記者,亦不阻撓其進行新聞工作。
7. 容許受影響嘅所有人(不論陣營)接受人道支援(包括急救)。
8. 不盜竊或搶奪對方個人財物(電話,銀包,手飾),武器除外。(當懷疑對方係臥底,係咪真係唔可以查佢地身份?如果對方真係臥底,可反嘗試與記者索取情報,有利輿論
9. 但如有戰鬥人員假扮敵方(例如黑警混入示威群眾滋事)繼而伏擊敵方人員,則以上守則停止適用。(咁底線去到邊,錯手打死人都會係輸
Pish
第4點
虐唔虐待呢啲野好死架啫 冇鏡頭做咩都得
要佢地知道咁殘忍對待我地手足係會惹來更嚴重嘅反饋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞