[勇武和理非大和解]終極行動守則上線了

2604 回覆
5210 Like 172 Dislike
612,721,811
需要簡化成懶人包,再加上解放軍情況,謝。

由小處到大局,至絕處到出路,香港人的宿命,邁進勝利之道。
https://lih.kg/1450774
推呀
p
分析大家可以點應對818反對通知書
https://lih.kg/1475432
入黎傾下 好多巴絲對818有諗法!

—————————————————
總括post入邊大家意見:
818不衝 不圍 不挑釁 不設防 能放能收 坐爆維園

有手足提出:

1.唔佔馬路 齋坐行人路(坐行人路唔係非法集會?有冇法律手足講下)

2.記得戴定口罩 同頭盔或帽,保護自己

3.如果有人行跡可疑 就示威者手鏈圍大圈 圈入面就記者同幾位勇d嘅巴打 如果冇野大家唔會驚 如果有野就制服佢 搵證據 俾記者

4. 維園冇位就坐係沿途商埸 一齊睇live 順便幫人哋罷市

5. 避開坐爆之前同黑社會發生衝突嘅位置,避免引起衝突,恐慌

6. 無論所有交通工具都金鐘落,行去維園,行唔到就坐

7. 64當年有軍火隨街放,大家記住唔好拎同點!唔好俾藉囗中共鎮壓

8. -出得嚟就要同自己打定最壞打算,無論咩人都係
-要克服你嘅恐慌 有突發事出現,
同隔離嗰個一齊分擔
-唔好因爲緊張亂講野,唔好因爲緊張亂信人
9.夠鐘就散場 下次再遍地開花
——————————————————

試下說 勇武手法/和理非手法
任何手足都可以唔同場合,用唔同手法做事架
在心中,但唔係規條
push
//2. 我哋係戰鬥人員,唔係暴徒

用武力之餘不失道德高地,係因為自從7.21元朗、8.11警槍之後,香港已經進入衝突狀態,平民(無論是否抗爭者)一律被當作戰鬥人員 (combatant) 對待,以致攻擊。//

覺得呢句有啲怪,有些平民只是想安居樂業,不想牽涉入運動裡面(非藍黃)。

但例如好似食緊飯/訓緊教無啦啦食煙而上前鬧警犬,這應該不算戰鬥的。

所以「一律被當作戰鬥人員」會有點莽斷。
第四點不了
其實都可以接受
#818一定要出來
頂,錯手撳咗負皮
瘋狂Share出去補飛
pish
推呀推呀推呀
推推推
Pish!!!!!!
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞