盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
大家冇共識時咪再改
但相信以上7誡大家都會認同
打仗唔撚使用腦既咩? 你無讀過書架? 計劃係要設計 實行最後檢討 唔撚識? 本身就無大台 而家大家做既野已經離開左框架各自為政 更加一定整合檢討 人地共產黨都唔知開左幾多次會念野搞鳩你
抽其中一樣講先:道歉,由稅局嗰次開始已經係錯。

你每一個抗爭行動,唔係阻到呢個就嗰個。你去維園集會,阿伯可以屌你「霸咗波地我無得打波」;你遊行,阿姐會話「你阻到我出街、巴士乜乜改道」;塞鐵、接放工、機場,乜乜叉叉,已經唔知無千百萬咁多次,唔係張三屌就李四屌。你道得幾多次歉?

「我唔理,總之你班人要搞就死去XX度搞,唔好阻到我!」呢種邏輯,有無發現有咩問題?簡單講,錯嘅係佢哋。係投訴、屌柒嘅人要道歉。

再複雜少少講,你去道歉,就係不斷self-feed香港社會一個好嚴重嘅風土病:「好孩子逆來順受一切如常病」,簡稱奴性。而且唔止係自己病到害自己,重會不斷加深世人對香港嘅印象同期望。

點嘅印象同期望?大家諗下舊年山竹之後出現咩事。香港近幾十年,係或有心或無意咁養成「運作如常大撚晒,唔好阻住我XX」嘅民風同形象,亦形成咗一啲都唔合理亦唔貼近先進國家標準嘅「合理期望」。。如是者,響英美法舔意澳紐加之類地方,對一切罷工、抗爭構成嘅阻礙會接受/忍咗佢嘅外國人,都跟埋香港部分人一齊屌。你越去道歉,呢樣sorry,嗰樣sorry,今次響機場、下次響尖碼,又下次去大球場...bla-bla-bla,虛無嘅掌聲並無化成民意,即場嘅點頭只係預演下一次響第個occasion又屌多你一次「阻撚住晒」,個惡性循環一路去,最後嗰下就當然係你根本再無理由去任何地方抗爭:因為無限個嘅張三李四,都得到你道歉嘅證成,你去邊度做乜都可以屌柒你。

當然,決意咁做嘅人自己有手有腳有把口,已經做咗,又邊吹得脹呢。暫時講住呢一點先。
pish
關於批評。

的確,無大台,係之前成功嘅要素;到宜家,亦係唔少問題嘅主因。但呢樣唔係重點。

既然無大台,當然,批評同建言亦都係完全自主。但有一樣嘢亦係樓主似乎忽略嘅:被批評者,一樣有權利反駁、拒絕。唔係話有某人出嚟噏一堆嘢,話係「批評/建議」,受眾就要即刻跪地接受,此其一。

其二,開po定跟thread,以至係咪真係「如骨骾喉不吐不快」唔講唔得,諗清楚先。需要冷靜、小心言行嘅,絕對唔止「勇武」派,「和理非」嘅一樣要。如果話勇武時有躁動,我會話「和理非」嘅躁動可能係五倍甚至十倍—只係表現方式唔同。睇某類下下叫人縮嘅 po,經常亂開,論調無限重複,就係例子:無限嘅恐慌,駭人聽聞,不斷重覆散播,甚至將只係自己唔同意而其實並無定論嘅事講死講實,以快過蝗國水軍嘅速度不斷傳開。咁樣係真正嘅以事論事,定係等同躁狂勇武打人嘅肆意宣洩情緒,甚至係好似某啲人講話「勇武專制獨裁、享受權力」嘅「和理非利用自己時間、空間及崗位優勢建立(輿論)霸權」?叫人反思者,亦最好自己都反思下。至於係咪去到話一三五毛故意帶風,就姑且唔作猜測。

第三,係好簡單嘅一點,上面都有人提到,亦同上一段有關:批評多,「你唔好做XYZ」多,建議少。汪洋大海咁多嘅po,叫你X唔好做、Y唔好做、Z唔好做...結果就係咩都唔使做。有機形成嘅輿論吖嘛,咁重可以點?

關於「批評」,講到呢度先。
「盲目支持」

其實呢四個字,要駁係好容易。有機嘅「民意」又好,bot篤數帶風又好,起碼近三個禮拜,趨向係「退」嘅po,甚至係直斥「勇武」/「前線」嘅聲音,單以連登嚟計,直頭係恆河沙數,重創下過「三個鐘上萬like」嘅「(疑似)彪炳戰績」。而數量同回應少啲嘅「勇武」取向po,亦未至係鴉雀無聲。咁我又想問,日日每個鐘頭以至每分鐘都有海量嘅唔同陣營屌來屌去嘅局面,反映不和、內鬨、comm唔埋嘅危機就有之,「盲目支持」?完全相反就有。甚至公平啲講句,「你話盲目支持XX,我話係盲目支持YY」,又得唔得?
所以呢?唔係你講邏輯先咩?呢篇嘢就係邏輯錯

你要我好似利君雅質問共匪咁問你?請你正面回答上面四條質疑
推!!!行錯唔緊要
會反省,會檢討就得!
核爆都唔割蓆!
Pish
Pish
非常同意

有時候有啲人可能會被仇恨絕望嘅情緒控制左
做出唔係太理智、深思熟慮嘅事
然後又唔被人認同,於是更加情緒失控,所以變成咁
希望各位可以冷靜一下,諗下究竟點做先至係可能有用
而唔係覺得自己好慘好嬲,於是要令到全世界所有人都好慘,呢一樣只不過係純粹洩憤
梁天琦都有講過
第 3 點我有保留
如果確認係武警既話
落雨啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞