盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
Push
琴日現場手足一早討論過
問題要說服埋其他唔願意放行既手足先得
做事之前都要尊重返現場前線既決定
做錯左 認 諗方法 改 咪得囉
佢哋又無唔認衰
但成晚連登都係到屌佢哋
佢哋緊係會有不滿啦
始終你睇live同現場感受係有少少差距
唔係太清楚公安單野咩事
只可以講 理性溝通咁去解決琴日單野其實完全無問題
我諗佢哋只係講緊點解一黎就自己人屌自己人先
又唔理解或者問清楚點解佢哋會咁做先姐
同埋
琴晚有手足比人拉左呢啲其實都好重要
但竟然咁少人講好驚訝
盲屌既好大機會係3毛,有心既屌完一定會有自己意見提供

自己獨立思考
你依加係做俾外媒同受阻旅客睇呀 你做俾cctv睇架咩 做乜撚
同埋個語氣惡撚到 下下一開口就屌鳩人到討論完全冇幫助
但幾千個走出黎話唔阻佢點搞到機場運動唔到
機場表示:佢遲到關我咩事,機場繼續飛 繼續運作正常
咪同藍腦無絲一樣
唔好同黑警咁仇恨主導

唔好忘記初衷
正解
起你底你似乎對前線態度有啲意見?
其實前線又何嘗唔係咁覺得?
唔通比人左一句輸撚晒玩撚完、右一句豬隊友好過癮?
將心比心,一隻手指指住人,四隻手指指住自己
呢個時候,建議講少句無用嘅說話

反思係可以,亦都需要,前線都知
但呢個時候唔應該文宣公開道歉
要道歉,人人拎塊牌入機場,當面舉牌道歉
而更重要嘅係︰唔好打擊自己人士氣!
打緊仗滅自己人士氣,兵家大忌
都係嗰句,要檢討,但唔應該下下口出惡言
Pish!
但都唔應該一味當信條咁只有勇武先係唯一出路
相反只用和理非抗爭 亦係一樣
事實兩樣夾埋做先最有效果
Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster.
呢個要推!
我無做標題黨就冇人睇,但真係好重要

有冇發覺香港人比政府撚緊而又真係好有效
https://lih.kg/1468392
遲早發生既事,早啲發生去面對諗對策好過
雖然目標一樣
但實際得個講字多
假設依家係喺戰場打緊仗,我方處於劣勢,死左好多同伴,每個人內心極度憤怒,好想衝出戰場同敵人決一死戰,而呢個時候隔離突然有個人話要停一停,想暫時撤退再從長計議。
呢刻既你或者會覺得勸退既人貪生怕死,阻住你地幫死去既兄弟、同伴報仇,你認為就算死都要同敵人攬住一齊死,你想攬炒可以理解,但其實勸退既人亦唔係出於懦弱,佢地只係見形勢嚴峻唔想打無把握既仗。
至於點樣反擊就需要雙方冷靜落黎達成共識,再齊上齊落。
你的提問很好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞