盲目支持同唔承認錯誤,或會破壞抗爭者一直以黎賴以成功嘅self-correction機制

743 回覆
1439 Like 82 Dislike
完全同意
好似條上市公司主席冇生意就出黎講不咩不咩
有生意果時影都冇....
推!指出有乜做得唔好好重要,我地亦應該改,但絕對要平心靜氣唔好互屌咁指出,好似呢個post咁 大家都可以理性討論唔係下下屌點解咁咁咁唔咁咁咁

同埋好贊成隔嚟po定立嘅軍規

唔殺人
唔打無辜市民
已制服嘅人唔使再行私刑,等等
與其話係軍規,不如話係訂立最基本共識
https://lih.kg/1469050

軍規本身字眼好鬼
軍 講緊較激進示威者 另一方面強調緊係佢地失控
規 鼓吹大台,控制佢地

呢個字詞軍規根本唔係平常叫起嘅野
用返原則同基本共識
唔係一聽好反感

軍規係不了,但基礎共識可以有?
未確認身份唔濫用暴力
唔攻擊first aid 記者
仲有總會有人一見到反對意見,就叫人p牌狗,冷氣軍師
你又知佢冇出黎?佢可走得重前過你

就算佢冇出黎,係咪要有行動先可以發表意見?咁一直支持我地既人,包括街坊,佢地發表意見係咪變左冷氣軍師?因為今次運動開始接觸社運既人,係咪又係p牌狗?

學樓豬講,我地須要反思,先可以修身齊家治國平致下,如果唔係我地都係分化撚割蓆撚,因為我地已經同我地既理知割左蓆
不完美 可接受 會改善
不割蓆,一齊向警隊學習團結精神

問:阻塞機場搞死香港?
答:「做法不完美,但可接受,要改善。」

問:點解阻止公安離開?
答:「佢唔喺現場出現就冇事,去得果度就可能有呢啲風險」

問:阻止救護帶佢離開?人命黎架。
答:「而家眾說紛云,我認為事主可以去報警先,警方必定會跟進調查。」

問:點解你地咁方人性,濫用暴力,究竟想點?答:「在場嘅市民只係用最低武力,當一切平靜後,真誠對話就會展開」
推,重要要睇
繼續推上去
錯要認 先會肯改
我真心覺得有好大暗湧 我唔識點講 或者我組織到再講

可以初步講少少
以往所有分歧都統一於三不同兄弟爬山之下
其實某程度上係逃避緊去面對分歧尋求共識

例如沉日阻救護咁 去到一個人道問題 係咪一句各自努力就可以調和呢

其實呢個暗湧一直都存在
唔知仲記唔記得沙田新城市大混戰
如果個次真係圍毆打死狗呢 真係可以冠各自努力四字處理?

好多人講話要冇底線 問心 我真係完全唔認同冇底線係應該 甚至我唔覺得可行
呢樣野又可以用各自努力調和到?

我重申 我上面講嘅野唔係想判斷任何人嘅對錯 我亦都覺得我嘅擔憂唔係冇方法處理 例如定絕對嘅軍紀 我相信係一個出路

不過 要有出路 首先一定要大部分人回歸理性 真係肯去進行一個有建設性嘅大討論
push
終於有人講返啲公道說話

成班人發夢發到傻左 完全無覺得自己過晒火

不割蔗唔等於不認錯
Push
軍規係比較硬 但idea係好好
咪用返 原則 同 基本共識 相對會比較易接受
諗野一定唔可以咁諗
但公關既精髓係 說話好聽
無啱唔啱既分別
只有好唔好聽
先正視聽
唔係軍紀,係基本共識

btw點都好
好感動終於搵到啲類似諗法嘅人
我講緊個互相忍讓就係呢點
身邊朋友有溫和都會諗緊道德底線嘅問題
真係過咗條線就返唔到轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞